Solingen saldırganı teslim oldu

Güncelleme Tarihi:

Solingen saldırganı teslim oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2024 10:02

Almanya’nın Solingen kentinde 3 kişinin hayatını kaybettiği bıçaklı saldırıyı gerçekleştiren kişi gözaltına alındı. Saat 23.00 sıralarında polise giden saldırgan, “Sizin aradığınız benim” diyerek teslim oldu.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletine bağlı Solingen kentinde cuma akşamı gerçekleştirilen bıçaklı saldırı ülkeyi yasa boğdu. Bir kişi, cuma günü saat 21.47 sıralarında elindeki bıçakla Solingen’in 650. kuruluş yıl dönümü kutlamaları kapsamında düzenlenen ‘Çeşitlilik Festivali’ne giderek rastgele saldırmaya başladı. 67 ve 56 yaşlarında 2 erkek ile 56 yaşında bir kadın hayatını kaybederken, 5’i ağır 8 kişi yaralandı. Saldırgan ise olay yerinden kaçmayı başardı. Düsseldorf Emniyet Müdürlüğü’nden Thorsten Fleiss saldırı anına ilişkin görüntülerin incelendiğini, saldırganın doğrudan insanların boyunlarını hedef aldığını varsaydıklarını söyledi.
SALDIRIYI DEAŞ ÜSTLENDİ
Olayın ardından kaçan saldırganın yakalanması için polis aralıksız çalışmalarını sürdürürken, cumartesi günü öğleye doğru bir ihbar üzerine olaydan önce saldırganla konuştuğu ileri sürülen 15 yaşında bir genç gözaltına alındı. Akşam saat 21.00’e doğru da olay yerine yakın bir sığınmacı yurdunda bir başka şahsın ifadesine başvurulmak üzere gözaltına alındığı açıklandı. Soruşturmayı yürüten Başsavcı Caspers gözaltına alınan kişinin ‘planlanan suçu bildirmemekle’ suçlandığını, görgü tanıklarının, kimliği belirsiz birinin saldırıdan kısa süre önce gözaltındaki kişiyle saldırıya ilişkin görüşme yaptığını duyduklarını anlattıklarını söyledi. Bu şahıs, gözaltına alınmadan kısa bir süre önce ise terör örgütü DEAŞ Solingen’deki saldırıyı üstlendi. DEAŞ’ın haber kanalı ‘Amaq’, “Almanya’nın Solingen kentinde Hıristiyanların etkinliğindeki dünkü saldırıyı gerçekleştiren bir DEAŞ askeriydi. Filistinlilerin ve diğer Müslümanların öcü gerçekleştirildi” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Solingen saldırganı teslim oldu

‘ARADIĞINIZ KİŞİ BENİM’
Saldırıdan yaklaşık 26 saat sonra, cumartesi gecesi saat 23.00 sıralarında bir kişi polise giderek teslim oldu. KRV İçişleri Bakanı Herbert Reul, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Bütün gün aranan zanlı teslim oldu” derken, Der Spiegel dergisi teslim olan saldırganın 2022 yılında Almanya’ya gelerek Bielefeld kentinde iltica başvurusunda bulunan İssa al H. adında 26 yaşında Suriyeli bir sığınmacı olduğuna yer verdi. Bild de saldırganın polise giderek “Sizin aradığınız benim” deyip teslim olduğunu ve gözaltına alındığını yazdı.
‘EN AĞIR CEZAYA ÇARPTIRILMALI’
Saldırının ardın bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, “Solingen’de meydana gelen bu korkunç olay beni ve ülkemizi derinden sarstı. Ölenler için üzülüyor, yaralıların en kısa zamanda iyileşmelerini diliyorum. Düşüncelerim kurbanların yakınlarının yanındadır. Polislere ve ilkyardım ekiplerine teşekkür ediyorum. Saldırgandan bunun hesabı sorulmalı. Biz hep birlikte kin ve şiddete karşıyız” dedi. Başbakan Olaf Scholz da 3 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyı ‘korkunç bir olay’ olarak niteledi. Scholz yaptığı açıklamada “Saldırgan hak ettiği en ağır cezaya çarptırılmalı” dedi.
Saldırganın Arap görünümlü olduğu iddiaları üzerine sosyal medyada 1993 yılında aşırı sağcılar tarafından girişilen kundaklamada 5 ferdini kaybeden Türkiye kökenli Genç Ailesinin ikamet ettiği binadan görüntüler paylaşılarak, benzer girişimde bulunulması tehditleri savruldu.

Haberin Devamı

SINIR DIŞI KARARI VARDI
Adının Issa Al Hassan olduğu açıklanan Suriyeli sığınmacı saldırganın teslim olup gözaltına alınması üzerine, Karlsruhe’deki Federal Başsavcılık devreye girdi. Saldırganın terör örgütü DEAŞ ile ilişkisi olup olmadığının yanı sıra başsavcılığın bu saldırıda başkalarının parmağı olup olmadığını araştıracağı açıklandı. Teslim olan saldırganın 2022 yılı aralık ayında Almanya’ya gelerek Bielefeld kentinde iltica başvurusunda bulunduğu, ancak başvurusunun reddedildiği belirtildi. Focus dergisi, 26 yaşındaki saldırgan hakkında sınır dışı kararı bulunduğunu ve 2023 yılında Bulgaristan’a sınır dışı edilmek istenirken kayıplara karıştığını ileri sürdü. Haberde, 6 ay sonra yeniden ortaya çıkan ve Alman makamlarına başvuran Issa Al Hassan’ın, savaş yaşanan ülkesine sınır dışı edilemeyeceğinden dolayı, ilgili birimler tarafından Solingen’deki sığınmacı yurduna yerleştirildiği yer aldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!