Güncelleme Tarihi:
ALMANYAnın Solingen kentinde 15 yıl önce ırkçı saldırıda evlerinde yakılarak öldürülen Genç ailesinin beş bireyi törenle anıldılar. Gürsün İnce (28), Hatice Genç (18), Hülya Genç (9), Saime Genç (5) ve Gülistan Öztürk (12) için her yıl olduğu gibi Mildred Scheel Okulu avlusundaki Irkçılık ve Şiddet karşıtı Anıtın önünde anma töreni düzenlendi.
Törene Solingen Anakent Belediye Başkanı Franz Haug, Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat, Düsseldorf Başkonsolosu Hakan Olcay, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Başkanı Turgut Öker, Mevlüde ve Durmuş Genç, Genç ailesinin diğer bireyleri, DİTİB, kilise ve diğer kuruluşların temsilcileri ile 200 dolayında kişi katıldı. Tören öncesi Irkçılık ve Şiddet karşıtı Anıta kurbanlar için çelenk konuldu.
Uçurum genişliyor
Solingen Anakent Belediye Başkanı Franz Haug 'Eminim ki, bütün dürüst Solingenliler, öldürülen kadınlar ve çocuklar için bugün de acı hissediyorlar, aynı zamanda bu olayın utancını da hissediyorlar' dedi.
Konuşmasında ağırlıklı olarak göçmenlerle Almanların ilişkilerine değinen Haug, Solingen faciasından 15 yıl sonra göçmenlerle Almanlar arasındaki uçurumun derinleştiğini söyledi. Uyum alanında iyileşmeler olmasına ve Almanyanın artık bir göç ülkesi olduğunun kabul edilmesine karşın, halk arasında göçmenlere karşı ciddi önyargıların bulunduğunu hatırlatan Haug, Türklerin Müslümanlıkla, Müslümanlığın da köktendincilikle aynı kefeye konduğunu söyledi.
Uyumun iki yönlü bir yol olduğunu belirten belediye başkanı, 'Her iki taraf da birbirine yaklaşmalı. Schaeublenin dediği gibi yoğun diyaloğa ihtiyacımız var' dedi. Haug, hangi taraftan gelirse gelsin ayrımcılık yapanlara ve kin saçanlara karşı birlikte mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.
Aşırı sağcı eylemler arttı
Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat, Almanya Toplumunda ırkçılık ve yabancı düşmanlığının, yüksek oranda var olduğunu belirterek, aşırı sağcı eylemlerle ilgili istatistiklerin bunu açıkça ortaya koyduğunu söyledi.
Aşırı sağcı eylemlerin son yıllarda büyük oranda arttığını hatırlatan Kolat, uyum tartışmalarında sosyal eşitsizliğin ön plana çıkarılması ve buna karşı mücadele edilmesi gerektiğini belirtti. Irkçılık ve yabancı düşmanlığı ile mücadelede önleyici tedbirlerin önemini vurgulayan Kolat, bu bağlamda çocukluktan itibaren ön yargılara ve şiddet eğilimine karşı eğitimin gereğini belirtti.
Törene katılmayan Berlin Büyükelçisi Ahmet Acetin mesajını Düsseldorf Başkonsolosu Hakan Olacay okudu. Mesajında vatandaşlarımıza korku ve yılgınlığa kapılmamalarını söyleyen Acet, huzur ve barış içinde bir yaşam için Türk ve Alman devletlerinin kendilerine sahip çıkacağını vurguladı.
Öte yandan Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DIDF) ile Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu tarafından Genç ailesine ait yanan eski evin bulunduğu Untere Werner caddesinde anma etkinliği yapıldı. Caddede toplanan 150 kişilik bir grup burada ırkçılığı kınayan konuşmalar yaptılar.
Gümüş Ayakkabı öğrencilere
Bu yıl beşincisi dağıtılan Gümüş Ayakkabı ödülü, bu kez Solingen Karma Okulu öğrencilerinden oluşan Yahudi Mezarlığı Çalışma Grubuna verildi. Gümüş Ayakkabı ödülü, yabancı düşmanlığı ve ırkçılığa karşı çalışma yapan, göçmenlerle Almanların yakınlaşmalarına katkıda bulunan kişi ve kuruluşlara veriliyor.