Güncelleme Tarihi:
Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Solingen’de dün akşam, hayatını kaybeden Türkler için yapılan anıtın önünde düzenlenen anma törenine katılarak, yaşanan felakette yakınlarını kaybeden Genç ailesini ziyaret etti.
Büyükelçi Karslıoğlu, anma töreninde yaptığı konuşmada, Solingen’de yaşanan olayın üzerinden 19 yıl geçmesine rağmen, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı gibi hasta zihniyetlerin bugün Almanya ve Avrupa’da hala taraftar bulabildiğini belirterek,
"Geçtiğimiz yıl Norveç’te yaşanan olay ve Almanya’da 2000-2006 yılları arasında cinayetlere kurban giden 8 Türk ve 1 Yunan kökenlinin aşırı sağcı Neonaziler tarafından öldürüldüğünün tesadüfler sonucu ortaya çıkması ırkçılık ve yabancı düşmanlığının sadece Almanya’da değil, tüm Avrupa’da hepimiz için üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir sorun olduğunu bizlere göstermektedir. Başta 2000-2006 yılları arasında işlenen cinayetler olmak üzere, ırkçılık bağlantılı tüm saldırıların faillerinin ve ilişkide oldukları odakların ortaya çıkarılarak cezalandırılması Almanya’daki Türk toplumunun temel beklentisidir" dedi.
Konuşmasında zaman zaman duygulandığı dikkatlerden kaçmayan Karslıoğlu, saldırıların aynı zamanda karşılıklı hoşgörü ve saygıyı hedef aldığını ifade ederek, "İlgili Alman makamlarının bu konu üzerinde hassasiyetle durarak tüm bağlantıları açığa çıkaracaklarına ve bir daha böyle üzücü hadiselerin yaşanmaması için gerekli önlemleri alacaklarına tüm kalbimizle inanıyoruz" diye konuştu.
Anma törenine Solingen Belediye Başkanı Norbert Feith, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Uyum ve Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Zülfiye Kaykın, Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir ve çok sayıda vatandaş katıldı. Büyükelçi Karslıoğlu, anma töreninin ardından Genç ailesini evinde ziyaret ederek, bir süre aile bireyleriyle görüştü. Solingen’de aşırı sağcılar tarafından kundaklanan evde Saime Genç, Hülya Genç, Gülistan Öztürk, Hatice Genç ve Gürsün İnce adlı Türk vatandaşları hayatını kaybetmişti.