Sol Parti’de Wagenknecht korkusu

Güncelleme Tarihi:

Sol Parti’de Wagenknecht korkusu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2023 10:52

Sol Parti’den bir daha aday olmayacağını ilan eden Sahra Wagenknecht’in yeni bir parti kurması halinde Thüringen eyaletinde en fazla oy alacağı saptandı.

Haberin Devamı

SAĞ popülist Almanya için Alternatif (AfD) eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan yeni eyaletlerde olduğu gibi ülke genelinde gücünü artırırken, Sol Parti’den bir daha aday olmayacağını aylar önce ilan eden ve yeni bir kurup kurmayacağına da bu yıl sonuna kadar karar vereceğini açıklayan Sahra Wagenknecht’in yeni bir parti kurması halinde Thüringen’de en fazla oy alacağı saptandı. Insa tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasında Sol Parti’nin SPD ve Yeşillerle ortaklık ederek başbakan çıkardığı tek eyalet olan Thüringen’de Wagenknecht’in kuracağı bir partinin toplam oyların yüzde 25’ini alarak ilk sıraya yerleşeceği belirlendi. Thüringen’de Björn Höcke’nin liderliğini yaptığı AfD’nin yüzde 22, iktidarın büyük kanadı Sol Parti’nin ise ancak yüzde 18 oy alacağı da ortaya çıktı. Aynı kamuoyu yoklamasında CDU’nun yüzde 16, SPD’nin yüzde 9 ve Yeşiller’in yüzde 5 oy alacağı, FDP’nin ise yüzde 3’le yüzde 5 barajına takılacağı da saptandı.

Haberin Devamı

BARAJI AŞACAĞINA KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR
Sahra Wagenknecht’in yeni bir parti kurması halinde, 26 Eylül 2021 tarihinde yapılan genel seçimlerde toplam oyların sadece yüzde 4.9’unu alan, ancak 3 seçim bölgesinde adayları en fazla oy aldığı için Federal Meclis’e giren Sol Parti’nin bu veriler ışığında şansının çok daha azalacağına dikkat çekildi. Köklü partiler sap popülist AfD’nin önünü kesmek için kafa yorarken, özellikle yeni eyaletlerde AfD’ye destek veren seçmenlerin önemli bir bölümünün Wagenknecht’in kuracağı partiyi tercih edeceklerine kesin gözüyle bakıldığı da belirtildi. Wagenknecht’in kuracağı bir partinin Almanya genelinde yüzde 5 barajını rahat bir şekilde aşacağı sinyalleri gelmeye başaladığına da işaret edildi. 2018 yılında bir dönemler SPD Genel Başkanı olarak görev yapan ve sonradan Sol Parti’ye geçen eşi Oskar Lafontaine’le birlikte başka partilere kayan solcuları bir araya getirmek için ‘Ayağa kalk’ adı altında bağımsız bir hareket kuran Sahra Wagenknecht’in yeni bir parti kurma planları nedeniyle hâlâ üyesi olduğu partisinde ciddi bir tedirginlik yaşandığı kaydedildi.

Haberin Devamı

WAGENKNECHT KİMDİR?
Sahra Wagenknecht, Alman bir anne ile İran kökenli bir bananın kızı olarak 16 Temmuz 1969’da eski Doğu Almanya’nın Jena kentinde dünyaya geldi. Bir süre büyükanne ve büyükbabasıyla birlikte Jena yakınlarında bir köyde yaşadı ve ilkokula Doğu Berlin’de başladı. 1988 yılında liseyi Doğu Berlin’de bitirdi ve 1989 yılında eski Doğu Almanya’daki Sosyalist Birlik Partisi’ne (SED) üye oldu. Demokratik Almanya Cumhuriyeti (DDR) olarak bilinen eski Doğu Almanya 1990 yılında Federal Almanya Cumhuriyeti ile birleşince Jena Schiller Üniversitesi ile Berlin Humboldt Üniversitesi’nde felsefe ve yeni Alman edebiyatı öğrenimi gördü. Daha sonra da doktorasını yaptı. İki Almanya birleştikten sonra Sahra Wagenknecht 1991 yılında SED’nin yerine kurulan Demokratik Sosyalizm Partisi’ne (PDS) üye oldu. 2000 yılından itibaren PDS yönetiminde yer aldı. 2007 yılından itibaren de PDS ile WASG’nin birleşmesiyle oluşan Sol Parti yönetiminde. 2004-2009 yıllarında Avrupa Parlamentosu milletvekilliği yaptı. 2009 yılından beri de Federal Meclis milletvekili olarak görev yapıyor. 2015-2019 yıllarında da Sol Parti Federal Meclis Grubu Eş Başkanlığı yaptı.

BAKMADAN GEÇME!