Sol Parti’de çöküş tedirginliği

Güncelleme Tarihi:

Sol Parti’de çöküş tedirginliği
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2023 10:42

Sol Parti Federal Meclis Grubu Eş Başkanı Dietmar Bartsch, partisinden olan milletvekillerine dayanışma sergileme çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Sol Parti’de son dönemlerde artan iç tartışmalar nedeniyle ciddi bir çöküş tedirginliği yaşandığı ortaya çıktı. Sol Parti yönetiminin, bir dönemler partinin Eş Başkanı ve Federal Meclis Eş Başkanı olarak görev yapan Sahra Wagenkencht’in “Partide geleceği yok” diyerek istifasını istemesi, gelecek yıl yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine sığınmacı ve iklim aktivisti gemi kaptanı Carola Rackete’yi milletvekili adayı göstermesine tepki olarak partinin Federal Meclis Eş Başkanı Amira Mohamed Ali’nin yeniden aday olmayacağını ilan etmesi tedirginliği artırdı. 736 sandalyeli Federal Meclis’te 39 milletvekili bulunan Sol Parti’den 3 milletvekilinin istifa etmesi halinde partinin ‘meclis grup statüsünü kaybedeceği’ tehlikesine dikkat çekildi. Böyle bir durumda, Federal Meclis Grubu oluşturmak için yasalarda öngörülen tüm milletvekillerinin yüzde 5’inin bir araya gelmiş olma koşulunun yerine getirilemeyeceği hatırlatılırken, Sol Parti’nin gücünü de etkisini de yitireceği uyarısında bulunuldu.

Sol Parti’de çöküş tedirginliği
Dietmar Bartsch

Haberin Devamı

BÖLÜNMEMİZ SAĞCILARI GÜÇLENDİRİR
Sol Parti Federal Meclis Grubu Eş Başkanı Dietmar Bartsch, “Almanya’nın partimize ihtiyacı var” diyerek milletvekillerine dayanışma sergileme çağrısında bulundu. Partinin meclis grubu statüsünü kaybetmesine yol açmanın tam bir sorumsuzluk olacağını vurgulayan Dietmar Bartsch, Sol Parti’deki iç tartışmaların sağ popülist Almanya için Alternatif’i (AfD) güçlendireceği tehlikesine de dikkat çekti. Yeniden aday olmayacağını ilan eden Amira Mohamed Ali ile uyumlu bir biçimde çalıştıklarını belirten Bartsch, “Biz partinin bölünüp parçalanmasını istemiyoruz. Biz istikrarlı bir parti olarak kalmak istiyoruz. Hepimiz bu yönde kararlı bir şekilde çalışmayı sürdürmeliyiz” dedi. Bartsch ayrıca “Amira Mohamed Ali de Sahra Wagenknecht de bizim Meclis Gurubu’muza aittir” derken, parti yönetimin “Sol Parti’nin geleceği, Sahra Wagenknecht’siz bir gelecektir” açıklamasıyla hem fikir olmadığını ima etti. Sol Parti Doğu Sorumlusu Sören Pellmann da parti yönetimine “Sahra Wagenknecht’i yeniden kazanalım. Aynı zamanda AP seçimlerinde ‘lider aday’ gösterelim” çağrısı yaptı.

Sol Parti’de çöküş tedirginliği
Sahra Wagenknecht

Haberin Devamı

Son dönemlerde yapılan kamuoyu yoklamalarında ise Wagenknecht’in yeni bir parti kurması halinde Sol Parti’yi çökerteceği ve sağ popülist AfD’nin de oylarını azaltacağı yönünde sinyaller geldi. Gelecek genel seçimlerde Sol Parti’den aday olmayacağını aylar önce ilan eden ve yeni bir parti kuracağı ileri sürülen Wagenknecht ise şu ana kadar somut bir açıklamada bulunmadı.

 

 

BAKMADAN GEÇME!