Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’dan kurban kesmek için gittiği Senegal’da kaptığı sıtmadan ölen işadamı Cafer Kara’nın beraber gittiği arkadaşlarından sosyal pedagog Atilla Dikilitaş, “Ben Türk vatandaşı olduğum için vize gerekiyordu. Vizeyi Münih’teki Senegal’in fahri konsolosundan aldım. Orada sekreter vardı. Ben özel olarak sormadım ama o da bana bir uyarıda bulunmadı. Diğer arkadaşlar Alman vatandaşı olduğu için vize gerekmiyordu. Onlar da herhalde herhangi bir yere sormadı sanıyorum” dedi.
Son anda karar verdikleri için direk bilet bulamadıklarını, Emirates Havayolları ile Dubai üzerinden Senegal’in başkenti Dakar’a arkadaşları Hasan Yağcı, Bülent Özkıran ve Cafer Kara ile gittiklerini söyleyen Dikilitaş, şöyle dedi:
“Eşim genel olarak sinek sokmalarına karşı tedbir için eczaneden iki sinek spreyi almış. Yanımda götürdüm. Spreyi diğer arkadaşlara da veriyordum. Arasıra hepimiz sıkıyorduk ama Hasan ve Cafer akşamları beraber dışarı çıkıyorlardı. İkaz ediyordum. Sinek spreyi sıkmalarını söylüyordum. Sinekler geceleri çoğalıyordu. Maalesef herkesi üzüntüye boğan olay biraz da ihmalkarlık yüzünden meydana geldi.”
KENDİSİ İSTEDİ
Afrika’da 11-12 ülke gezdiğini, daha önce 5-6 kez Senegal’e gittiğini söyleyen Dikilitaş, “Ben aslında bu sene gitmeyecektim. Rahmetli Cafer Kara, benim daha önce gittiğimi duymuş. Bana defalarca beraber gitmemizi rica etti. Onu kıramadım. 24 Ekim’de gittik. Dört gün kalıp kurbanlarımızı kestikten sonra 28 Ekim’de döndük. Cafer Kara, seyahatten çok da memnun kalmıştı. Hatta seneye tekrar giderek orada bir su kuyusu açmayı tasarlıyordu” diye konuştu. Hastanede yatan Hasan Yağcı’nın da çok istekli olduğu ve her gün kendisini telefonla arayıp seyahate dahil olmak istediğini belirten Dikilitaş, “Bize Bülent Özkıran da katıldı. Böylece dört kişi gittik” dedi.
Dışişleri uyarıyor
YURTDIŞINA gidecek Almanların gidecekleri ülkelerdeki güvenlik, sağlık ve benzeri bilgileri aldıkları Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın internet sayfasında Senegal’e gideceklere sıtma uyarısı yapılıyor. Seyahat ve Güvenlik Bilgileri adlı sayfada Senegal’e gideceklere sarılık, tifüs, tetanoz, hepatit gibi genel sağlık uyarıların sıtma için ayrı bir bölüm bulunuyor.
Malarya için şöyle deniliyor: “Senegal’de sıtma en yaygın hastalıktır. Anfoel sineğinin sokmasıyla bulaşır. Özellikle bu hastalığa karşı dirençli olmayan Avrupalılarda ölümle sonuçlanır. Hastalık bulaştıktan haftalar veya aylar sonucu ortaya çıkabilir. Sıtma tehlikesi tüm ülkede mevcuttur. Koruyucu tedbir olarak Malarone, Doxycylin, Lariam gibi haplar önceden alınmalıdır. Ayrıca gündüz tüm vücudu kapatan giysilerle dolaşılmalı. Ayrıca akşamları ve geceleri vücuda sineğe karşı sprey sıkılmalı, cibinlikle yatılmalı.”
Dışişleri Bakanlığı ayrıca Senegal’e ve diğer sıtma bölgelerine gidecekler için bir kitapçık hazırlatmış ve bu kitapçığı Dışişleri Bakanlığı’nın sayfasından indirmek mümkün.