Güncelleme Tarihi:
SİVAS katliamında hayatını kaybedenler anısına Hamburg ve çevresinden altı Alevi derneği ile çok sayıda sivil toplum kuruluşunun desteğiyle düzenlenen anma toplantısının ilki Altona'da düzenlendi. Mercado alışveriş merkezi önünde toplanan kalabalık bir grup katliamda hayatlarını kaybedenlerin resimlerini taşıdılar.
Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan mitingte yapılan konuşmalarda, "Polis, asker ve siyaset saatlerce yobaz kalabalığın özgür ve hümanist düşünceyi temsil eden sanatçıların, yazarların ve entellektüellerin kaldığı Madımak Oteli'ne düzenlediği saldırıyı müdahale etmeden izledi. 19 yıl süren dava sonucunda işlenen suç 13 Mart 2012'de zamanaşımına uğramasıyla birlikte, zanlılar serbest bırakıldı.
İnsanlık suçunda zaman aşımı olmaz" denildi. Göstericiler ayrıca Madımak Oteli'nin barış, hoşgörü ve adalet adına öldürülenlerin anısı için müzeye çevrilmesini talep ettiler. İkinci etkinlik ise Hamburg Alevi Kültür Merkezi (HAKM) binasında düzenlendi. HAKM Başkanı Hüseyin Kayaturan, "Türkiye'de eşit hak için mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Sivas olayları bitmedi ve suçlular cezalarını almadılar" dedi.
Destek olan herkesi kınadılar
STUTTGART'ta Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu ve ATAG üyelerinin katıldığı anma etkinliği saygı duruşu ile başladı. Etkinlikte bir konuşma yapan Remzi Kaptan, katliamı yapanları ve bu katliama destek olan herkesi kınadıklarını belirterek şöyle dedi: "Madımak katliamı bir insanlık suçudur. Mahkemenin verdiği zaman aşımı kararı insanlığın vicdanında kabul görmeyecektir. İnsanlık tarihinde kapkara bir sayfa olarak duran bu katliam her zaman lanetlenecektir." Etkinlikte çok sayıda grup ve sanatçı da yer alarak katliamda yaşamlarını yitirmiş olan aydınların, sanatçıların eserlerini seslendirdiler. Yapılan konuşmalarda ayrıca katliamda yaşamlarını yitirenlerin anısına Stuttgart merkezinde bir anıt oluşturma çalışması içinde olunduğu belirtilerek herkesin buna destek vermesi gerektiği belirtildi.
Cumhuriyet tarihine kara leke
ALMANYA'da Heilbronn Alevi Kültür Merkezi, Sivas katliamının 19. yıldönümü nedeniyle kent merkezi Kilianspalatz'da bir bilgi stantı kurdu. Alevi Kültür Merkezi Başkanı Ergün Özcan, dernek yöneticileri ve üyeler tarafından açılan stantda Sivas katliamı kınandı. Cumhuriyet tarihine kara leke olarak geçen Sivas katliamının barış ve kardeşliğe vurulmuş bir darbe olduğunu dile getiren dernek yetkilileri, "Sivas katliamı yapıldığı zamanda katliamcılara destek verenler hala yargı karşısına geçirilip bu acı olayın hesabını vermemişlerdir. Dileğimiz, toplumsal birlik ve beraberliğe daha fazla sahip çıkarak, barış ve kardeşliği pekiştirmektir. Madımak Oteli'nde yaşamını yitiren tüm canlarımıza saygıyla anıyoruz" mesajını verdiler.
Sivas davasının zaman aşımına uğratılmasının
DORTMUND Alevi Kültür Merkezi'nde düzenlenen anma programında konuşan Dortmund Alevi Kültür Merkezi Başkanı Aziz Aslandemir, Sivas davasının zaman aşımına uğratılmasının kendilerini derinden yaraladığını söyledi. "Zaman aşımı kararını kınıyoruz" diyen Aslandemir konuşmasını şöyle sürdürdü: "1995 yılında da Solingen'de yakılan insanlar vardı. Orada da zaman aşımı gibi saçma kararlar alınmış olsaydı kamuoyunda geniş bir tepki oluşurdu. Bu şekli ile bu karara vicdanı olan herkes karşı koymalıdır. Orada sadece Aleviler katledilmedi. Sünni ve demokrat insanlar da Madımak'ta öldü. Sonuçta orada insanlık katledildi. Madımak'ın bir utanç müzesi yapılması gerekiyor. Çıkan olaylarda ölen 37 kişinin ismi Madımak'ta yazılmıştır. 2 katilin ismi de aynı yerdedir. Bunu anlamak mümkün değil."