Sırbistan transit vize istemiyor

Güncelleme Tarihi:

Sırbistan transit vize istemiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2008 18:50

Sıla yolu güzergahının merkezi konumundaki Sırbistan, Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşlarından transit vize istemiyor. Sırbistan'ın Kosova'yı tanıyan ülkelere vize uygulayacağı söylentileri asılsız. Sırbistan, sınırında deklare edilmesi gereken döviz miktarı 10 bin Euro.

Haberin Devamı

HÜRRİYET ekibi, Sıla Yolu'nun kilit ülkesi konumundaki Sırbistan’da incelemelerde bulundu. Ülkede Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşları için transit vize yok. Kosova’yı tanıyan ülkelere Sırbistan’ın vize gibi yaptırımlar uygulayacağı ise sadece bir söylenti. Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşları Sırbistan’da transit vizeden muaf. Vizesiz transit geçiş süresi ise 5 gün. Yani 5 gün içinde Sırbistan sınırlarından çıkmak gerekiyor.

Belgrad Büyükelçiliğimiz Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarından ‘Sırbistan vize istiyor mu’ diye çok telefon aldıklarını, böyle bir durum olmadığını, vize uygulanacağı söylentilerin nereden çıktığına da bir anlam veremediklerini vurguladı.

Çorba parası istenmiyor

Sırbistan kapılarında ve yollarda Türkiye’nin Kosova’yı tanıması nedeniyle Türk vatandaşlarına karşı herhangi kötü bir muamele de bugüne kadar kaydedilmedi. Tam tersine sınırlarda çorba parası da tarihe karışmış bulunuyor. Sınır polisi artık ‘komşu çorba parası’ demiyor. Belgrad Büyükelçiliğimizdeki yetkililer, sadece Kosova’nın tanındığı günlerde büyükelçilik binasına saldırı olduğunu, ancak yollarda ne Türk TIR şoförlerine ne de Türk yolculara kötü muamele edildiğine dair herhangi bir şikayet gelmediğini belirtti.

Kişi başına 10 bin Euro

Sırbistan gümrükte beyan edilmeden kişi başına yanında 5 bin Euro döviz taşıma miktarını 1 Haziran’dan itibaren 10 bin Euro’ya çıkarıyor. Ancak 10 bin Euro üzeri dövizin sınırda beyan edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde 10 bin Euro’nun üzerindeki miktara el konuluyor. Beyan edilen para için ise herhangi bir sorun yok. Geçen yıl üzerindeki fazla miktarda parayı beyan etmeyen Türk vatandaşlarının 17 bin Euro’suna el konuldu. Sırbistan döviz miktarını 10 bin Euro’ya çıkarsa da, öteki ülkelerde bu miktar 2 bin ile 4 bin Euro arasında değişiyor. Bu nedenle yüksek miktarda dövizle yolculuk etmemek en doğrusu.


GÜVENLİK SORUNU YOK

Sırbistan’da geçtiğimiz pazar günü genel seçimler yapıldı. Genel seçimlerde Avrupa yanlısı koalisyon birinci oldu. Ancak tek başına hükümeti kuramıyor. Aşırı milliyetçiler, Sosyalistler ve Demokrat Partinin koalisyon hükümeti kurma ihtimali var. Fakat yeni hükümetin kurulmasının bir ayı aşacağı bekleniyor. 15 Eylül’e kadar yeni hükümet kurulmazsa, yeniden seçime gidilmesi gerekiyor. 2. Katip Alpaslan Acarsoy, 'Şimdilik Sırbistan’da güvenlik açısından bir sorun yok. Nasıl bir hükümet kurulacağı henüz belli değil' dedi.

Belgrad Büyükelçiliğimizde görevli 2. Katip Alpaslan Acarsoy "Sırbistan Türkler'den vize istiyor" söylentilerini yalanlarken şöyle konuştu: 'Her gün çok sayıda telefon alıyoruz. Gelen telefonlarda vatandaşlar, ‘Sırbistan bize vize uyguluyormuş, doğru mu’ diye soruyorlar. Böyle bir şey yok. Vize uygulanacağına dair hiçbir duyum ya da bilgi bile yok."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!