Güncelleme Tarihi:
İZİN sezonu yaklaşırken, en uzun sıla yolu güzergahı olan Sırbistan’ın Münih Başkonsolosu Boro Şuput, karayoluyla Türkiye’ye gidecek izincilere önemli mesajlar verdi. “Arabayla yolculuk yapacak olan Türkler Sırbistan’a hoşgeldi” diyen Münih Başkonsolosu Boro Şuput, ancak rahat bir yolculuk için önceden hazırlık yapmak ve geçerli belgelerle yola çıkmak gerektiğini hatırlattı.
Sırbistan’ın boydan boya otoban ve güvenli olduğunu vurgulayan Başkonsolos Şuput, şunları söyledi: Geçtiğimiz yıl sonuna kadar araçla Sırbistan’a giriş yapan sürücülerden Yeşil Sigorta Kartı isteniyordu. Şimdi bu şart kalktı. AB plakalı araçlara Avrupa Birliği (AB) ile Sırbistan arasında yapılan sözleşme sonucu 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren AB plakalı araçlardan artık Yeşil Sigorta Kartı istenmiyor. Ancak bu, sadece AB plakalı araçlar için geçerli. Sırbistan’a giriş yapmak için aracın ruhsatı ve araç başkasına aitse, vekalet belgesi isteniyor. Sırbistan için vize gerekmiyor, ancak geçerli pasaport olması şart. O nedenle izinciler yola çıkmadan önce pasaportlarının süresini mutlaka kontrol etsinler. Gümrük konusunda ise en önemli husus yanında 10 bin Euro’nun üzerinde nakit para bulunduranlar, Sırbistan’a girişte gümrüğe bunu deklare etmek zorunda.
Aranacak numaralar
Sırbistan Münih Başkonsolosluğu’nda görevli konsolos İgor Bajiç ise aracın arıza yapması durumunda, Alman Otomobil Kulübü (ADAC) üyeliğinin çok önemli olduğunu vurguladı. Konsolos İgor Bajiç, ADAC’nin Belgrad’ta şubesi bulunduğunu belirtti ve şu bilgileri verdi: Sırbistan’da aracı arıza yapanlar, Belgrad’taki ADAC şubesini arasınlar. Telefon numarası: 00381/11/333/1111. Mesai saatleri dışında bu büroda kimseye ulaşılamadığı takdirde, ADAC’nin Münih merkezini arasınlar. Telefonu: 0049/89/22 22 22. Avusturya Otomobil Kulübü (ÖAMTC) üyesi olanlar Viyana’daki merkezi arasınlar: Telefonu: 0043/1/251 20 00. Bu numaralardan kimseye ulaşılamadığı takdirde, Sırp Otomobil Kulübü’ne (AMSS) 24 saat ulaşabilirler. Telefon: 00381/11/1987.