Güncelleme Tarihi:
Başta Almanya olmak üzere Batı Avrupa ülkelerinde yaz tatili başladı. Batı Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk ve Türkiye kökenlilerin arasında kara yoluyla izne gidenlerin neredeyse tamamı Sırbistan rotasını tercih ediyor. Kara yoluyla Türkiye’yi gideceklerin en çok başını ağrıtan konu ise gümrük mevzuatındaki yaptırımlar.
Türkiye’nin Belgrad Büyükelçiliği yetkilileri, Sırbistan’dan transit geçiş yapacak yolcuların uyması gereken gümrük mevzuat kurallarının 2013 yılında değiştiğini hatırlattı. Mevzuata göre Sırbistan’dan transit geçiş yapacak yolcular, beraberinde taşıdıkları para miktarının 10 bin Euro’yu aşması halinde beyanda bulunmak zorunda. 10 bin Euro’dan fazla para bulunduranlar beyanda bulunmadıkları taktirde haklarında soruşturma açılıyor. Hakim karşısına çıkarılıyor.
DEVREDEN ÇIKTI
Daha önceki yıllarda mevzuata göre sınır kapılarında beyan edilmediği için el konulan paralar Sırbistan Maliye Bakanlığı’na aktarılıyordu. Belgrad Büyükelçiliği, Sırbistan Maliye Bakanlığı’na konuyla ilgili nota veriyordu. Bürokratik işlemler tamamlanıp cezai işlemler yapıldıktan sonra da Türk vatandaşlarına ait el konulan paranın geri kalan kısmı büyükelçiliğe teslim ediliyordu. Büyükelçilik yetkilileri yeni mevzuatla kendilerinin devreden çıktığını söyledi. “Artık konu mahkemelere intikal ediyor. Maliye Bakanlığı karışmıyor. Bu yüzden biz devreye giremiyoruz. Sadece vatandaşa bilgi verebiliyoruz” dediler.
ALTINLARIN DEĞERİ
Yeni mevzuat, transit yolcunun beraberinde şahsi kullanım fazlası olarak değerlendirilecek miktarda değerli takı, mücevher, elektronik eşya, tekstil ürünü ve benzerlerini ülkeye sokmayı da yasaklıyor. Büyükelçilik yetkilileri Türkleri özellikle altın ve değerli takı konusunda uyardı. Türkiye dönüşünde düğünde takılan takı ve altınlara araçta bulunmasının yasak olduğunu hatırlatarak “Yeni gümrük mevzuatı, altın ve takılara el koymanın yanı sıra otomobile de el koymayı öngörüyor. Otomobilde bulunan altınların ve takıların değeri aracın fiyatının üçte birini geçiyorsa hem altınlara hem de otomobile el konuyor. Örneğin şahsın 15 bin Euro değerinde bir otomobili var. Sırbistan’a bu otomobille girerken yanında 5 bin Euro’yu aşan değerde altın ve değerli takı bulundu. Gümrük polisi bu durumda hem araca hem de altın ve mücevhere el koyabiliyor” dedi.