Sınavsız üniversite imkanı Türkiye'yi cazibe merkezi yaptı

Güncelleme Tarihi:

Sınavsız üniversite imkanı Türkiyeyi cazibe merkezi yaptı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2014 09:31

İstanbul Şehir Üniversitesi rektör yardımcısı Prof. Dr. Erkan Türe, YÖK'ün Uluslararası öğrenciler için sınav zorunluluğunu kaldırmasının Türkiye'deki üniversiteleri Avrupalı öğrenciler için bir cazibe merkezine dönüştürdüğünü söyledi.

Haberin Devamı

İSTANBUL Şehir Üniversitesi rektör yardımcısı, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkan Türe, Türkiye'deki üniversitelerin Avrupalı öğrenciler için artık birer cazibe merkezine dönüştüklerini belirtti. Türkiye'deki eğitim ve burs imkanları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Türe, bu ilginin nedenlerinin başında son yıllarda yapılan bir değişikle yurtdışındaki öğrencilerin merkezi bir sınava girme zorunluluğunun kaldırılması olduğunu belirterek şunları söyledi:

Sınav zorunluluğu kalktı

“Türkiye dünyanın her yerinden lisans ve yüksek lisans öğrenimi için gelen öğrenciler için bir cazibe merkezi oldu. Bu belki de Türkiye'nin son yıllarda yükselen profiliyle de ilgili. Avrupa'da çalışan soydaşlarımızın çocukları özellikle YÖK'ün onların ÖSYM sistemine girmeden gelebilmelerini sağlamaları oldu. Türkiye'de lisans ve yüksek lisans düzeyinde çok nitelikli öğretim kurumları var.”

Uyum sorunu yaşayanlara özel yardım

Başka bir kültürden ve başka bir ülkeden gelen öğrenciler için üniversitelerinde özel olarak oluşturdukları Uluslararası ofis sayesinde uyum sorunu yaşayan öğrencilere yardımcı olduklarını belirten Prof. Dr. Erkan Türe şöyle konuştu:
“Öğrencinin İstanbul gibi büyük bir şehre geldiğinde tutunabilmesi ve oradaki zorlu bir üniversite hayatında başarılı olabilmesi için doğru rehberlik sunulması gerekiyor. Türkiye artık Bologna sürecinin bir üyesi olduğu için Türkiye'de alınan diploma Avrupa'da da geçerli, artık bir eşdeğerlik sorunu yaşamıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken aldığımız eğitimin niteliği olması gerekir, burada yabancı dil ve beceriler çok önemli.”

Burs imkanları iyi araştırılmalı

Öğrencilerin akademik başarısına göre çeşitli burs imkanları da olduğunu hatırlatan, Prof. Dr. Erkan Türe, “Üniversitemiz bir vakıf üniversitesi olduğu için çok yüksek bir bursluluk oranına sahip. Üniversitemizin kurucusu Bilim ve Sanat Vakfı 30 yıllık bir geçmişe sahip. Tam burslular var, yüzde 50 burslular var, yüzde 25 burslular var. Bu oranlar öğrencinin akademik başarısına göre değişiyor. İstanbul'da yaşamanın maliyeti ile ilgili sağlıklı bilgi veriliyor. Hükümetin yurtdışından gelenlere yönelik verdiği bazı burslar var, bununla ilgili de yönlendirici bilgiler veriliyor” dedi.

Başvurular 8 Ağustos tarihinde sona eriyor

İstanbul Şehir Üniversitesi Uluslararası ofis yetkilisi Hilal Yüksel, üniversitelerindeki 3 bin öğrencinin ortalama yüzde 20-25 kadarını Uluslar arası öğrencilerin oluşturduğunu belirterek şöyle konuştu: “öğrencilerimiz içinde çok sayıda Avrupa'dan gelen Türk öğrenciler var. Eğitim dilimiz İngilizce ve diğer dillerde de eğitim veriyoruz. YÖS sınavı yaptık ancak sınavsız olarak da Almanya'da lise ve meslek lisesi mezunu tüm öğrenciler bize online sistem üzerinden başvurabiliyor. Öğrencilerin eğer İngilizce yeterliliği varsa ön hazırlık okumadan direk lisans bölümünden başlayabiliyorlar. Almanya'dan gelenlerin çoğu da hazırlığa ihtiyaç duymayan öğrenciler. Mart ayından başlayan başvurulan 8 Ağustos tarihinde sona erecek. Kontenjanlar sınırlı olduğu için öğrenci adaylarının erken baş vurmalarını tavsiye ediyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!