Şimdi de yasal değil kavgası

Güncelleme Tarihi:

Şimdi de yasal değil kavgası
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2011 19:35

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel'in ilk nesil nükleer santrallerden birinin derhal kapatılması, 6'sının da geçici olarak 3 ay boyunca üretime ara vermesi kararı ülkede yeni bir tartışma başlattı.

Haberin Devamı

Merkel'in yedi nükleer santralda üretimin durdurulması kararına tepki göstereren anamuhalefet Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Grubu, başbakanın Federal Meclis'in onayını almadan böyle bir karar vermesini sert bir şekilde eleştirdi. SPD Federal Meclis içpolitika uzmanı Dieter Wiefelspütz, nükleer santralların üretim süresinin uzatılması kararının geri alınması için Federal Meclis'in kararına ihtiyaç olduğunu belirterek, “Geçerli bir yasa, tepeden inme bir düzenlemeyle devre dışı bırakılamaz” dedi.

ALMANLAR DA HAYIR DİYOR
Son yapılan kamuoyu yoklamalarında Almanlar'ın yüzde 19'unun ülke genelindeki tüm nükleer santralların derhal kapatılmasından yana olduğu belirlendi. Haftalık “Stern” dergisi adına yapılan kamuoyu yoklamasında Almanlar'ın yüzde 52'sinin nükleer santralların 5 yıl içinde kapatılmasını istediği saptandı. Almanlar'ın yüzde 17'sinin Japonya'daki felakete rağmen Almanya'daki nükleer enerjiden feragatın mümkün olmadığı görüşünde birleştiği, her 5 Alman'dan birinin nükleer santrallerin 22 yıl daha üretim yapmasından yana olduğu da kaydedildi.

YEŞİLLER'E YARADI
Son günlerdeki nükleer santralların kapatılması tartışmalarının Yeşiller Partisi'ne yaradığı da belirlendi. Son kamuoyu yoklamalarına göre Almanya'da bu hafta sonu genel seçim olsa CDU/CSU'nun yüzde 36, SPD'nin yüzde 26, Sol Parti'nin yüzde 9, FOP'nin yüzde 5 ve Yeşiller'in yüzde 18 oranında oy alacağı saptandı. Yeşiller'in oy oranın geçen haftaya göre yüzde 3 arttığı kaydedildi. Sol Parti ile FDP'nin ise bir hafta öncesine nazaran yüzde 1 oy kaybına uğradığına da dikkat çekildi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!