Silikonlarının zararlı olmadığını savundu

Güncelleme Tarihi:

Silikonlarının zararlı olmadığını savundu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2011 11:17

Sağlık için zararlı silikon kullandığından şüphelenilen göğüs protezi üreticisi Fransız PIP şirketinin kurucusu Jean Claude-Mas, uygun olmayan silikon jel kullanıldığını kabul etti ancak bunların sağlığa zararlı olmadığını savundu.

Haberin Devamı

Poly implant prothèse (PIP) firmasının kurucusu 72 yaşındaki Jean-Claude Mas, avukatı Yves Haddad aracılığıyla yaptığı açıklamada, kullanımına izin verilen Amerikan Nusil silikon jel ile bundan 5 kat daha ucuz olan el yapımı başka bir jeli kullandıklarını belirtti.

Şirketin mali zorluğa girdiği 2000’li yılların ortalarından itibaren, Nusil marka ürünle aynı kimyasal özelliklere sahip olan ve Fransız pazarından satın aldıkları gıda jeli bir türün kullanıldığını dile getiren avukat, "PIP, bunun uygun olmadığını, ancak zararlı bir ürün olmadığını da biliyordu. Protezlerin yırtılma riski bulunmuyordu" dedi. Yves Haddad, müvekkilinin kaçmadığını, Fransa’nın güneyinde Var kentindeki evinde bulunduğunu söyledi.

Uluslararası polis teşkilatı İnterpol, PIP marka göğüs silikonlarını üreten şirketin kurucusu Jean-Claude Mas’ın yakalanması için "kırmızı bülten" yayımlamıştı. İnterpol’ün internet sitesine fotoğrafı koyulan 72 yaşındaki Mas’ın, Kosta Rika tarafından "cana ve sağlığa kasıt" suçlamasıyla arandığı belirtilmişti. Fransa’nın güneyindeki Seyne-sur-Mer’de 1991’de kurulan ve bu sektörde dünyanın en büyük üçüncü markası olan Poly Implant Prothese (PIP) şirketi Mart 2010’da iflas etmişti.

Şirket çoğu yurtdışına ihraç edilmek üzere yılda 100 bin göğüs silikonu üretiyordu. Fransa Sağlık Bakanlığı geçen cuma, PIP marka göğüs silikonlarından taktıran kadınların, bunları "önlem amacıyla ve aciliyeti olmadan" çıkarılması için doktora başvurmalarını tavsiye etmişti. Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, Sağlık Bakanı Xavier Bertrand ve Devlet Sekreteri Nora Berra’nın, bu implantların klinik olarak bozulduklarına dair bir işaret olmasa da, "önlem amacıyla ve aciliyeti olmadan", bu konuda endişeli kadınlara bunları çıkarttırmaları tavsiyesinde bulundukları belirtilmişti.

Fransız sağlık makamları bu açıklamaya kadar, söz konusu silikonlardan taktıran kadınların, "bunları yerleştiren cerrah veya doktorlara" muayene olmaları ve protezin durumunun anlaşılması için gerekli, "uygun klinik ve radyolojik testlerin" yapılmasını tavsiye ediyorlardı. Fransa’da şimdiye kadar, Fransız şirketi Poly Implant Prothèse (PIP) marka protez taşıyan yaklaşık 30 bin kadından sadece 8’inde kanser vakası teşhis edilmiş, bunların hiçbirinde bu silikonların kansere yol açtığına dair bir bağlantı bulunamamıştı.

65 ülkeye satılan ve Güney Amerika ülkelerinde kullanılması yasak olan PIP göğüs implantlarında sanayi tipi silikon jel kullandığı saptanan şirketin bu tarihe kadar tüm dünyada, 300 bin sahte implantı farklı ülkelere gönderdiği ortaya çıkmıştı. Kolombiya sağlık makamları da, ülkede yaklaşık 15 bin kadının bu silikonlardan göğüs protezi yaptırdığını belirtmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!