Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’da sığınmacı sayısının yeni yıl itibariyle artması üzerine tartışmalar ve karşılıklı suçlamalar yoğunlaşırken, federal hükümeti ile eyalet hükümetleri bazı somut önlemlerin devreye sokulması konusunda uzlaşmaya vardı. Başbakan Olaf Scholz ile eyalet başbakanlarının Berlin’de düzenledikleri Sığınmacı Zirvesi’nde, özellikle sınırlarda kontrollerin artırılması karara bağlandı. “Büyük meydan okumalarla karşı karşıyayız” diyen Başbakan Scholz, korunmaya ihtiyacı olanlara sahip çıkılmasının insani bir görev olduğunu vurgularken, iltica başvuruları reddedilenlerin hızlı bir biçimde sınır dışı edilmelerinde kararlı olduklarını açıkladı.
1 MİLYAR EURO EK DESTEK
Scholz, Eyaletler Meclisi Dönem Başkanı ve Aşağı Saksonya Başbakanı Stephan Weil ile Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Başbakanı Hendrik Wüst, saatler süren Sığınmacı Zirvesi’nden sonra ortaklaşa düzenledikleri basın toplantısında başta federal hükümetin mali katkısı olmak üzere bazı konularda görüş ayrılığı yaşandığını gizlemediler. Başbakan Scholz, Federal Maliye Bakanı Christian Lindner sıcak bakmadığı halde yerel yönetimlerin yükünü hafifletmek için eyaletlere 1 milyar Euro ek destek vereceklerini açıkladı. Avrupa Birliği’nin (AB) sınırları dışında ‘Geçici Sığınmacı Merkezleri’ oluşturulması önerisini doğru bulmadıklarını belirten Scholz, başta Avusturya olmak üzere Almanya’nın diğer ülkelere olan sınırlarında da düzensiz ve kaçak göçün engellenmesi için kontrollerin artırılacağını vurguladı.
Sığınmacı Zirvesi’nde ayrıca şu konularda uzlaşmaya varıldı:
* Almanya’da iltica başvurularının sonuca bağlanması hızlandırılacak.
* İltica başvuruları reddedilenler zaman kaybetmeden hızlı şekilde sınır dışı edilecek.
* Pasaport ve kimlikleri bulunmadığı için kendi vatandaşlarının ülkelerine girmesine izin vermeyen devletlerle görüşmeler yapılarak yeni ‘göç sözleşmeleri’ imzalanacak.
* Haklarında sınır dışı kararı verilenler için gözaltında bulundurma süresi 10 günden 28 güne çıkarılacak.
* Federal hükümet, Avrupa’ya gelen sığınmacıların tüm AB ülkelerine nüfus oranına göre paylaştırılması için yapacağı girişimlere ağırlık verecek.
ÜST SINIR GETİRİLSİN
Eyaletler ve yerel yönetimler, tüm barınma ve gıda giderleri için federal hükümetin sığınmacı başına ödeme yapması konuda ise uzlaşmaya varamadı. Aynı şekilde sığınmacıların uyumu ve refakatsiz çocuk ve gençlerin bakımı için ek ödeme yapılması taleplerin de kasım ayında yapılacak Sığınmacı Zirvesi’nde yeniden ele alınmasına karar verildi.
Son yapılan kamuoyu yoklamalarına göre Almanların yüzde 68’inin ülkeye gelecek sığınmacı sayısına üst sınır getirilmesinden yana olduğu belirlendi. Yüzde 55’inin yılda en fazla 100 bin, yüzde 17’sinin 100-200 bin, yüzde 7’sinin de 300 bin ve daha fazla sığınmacı gelmesine izin verilmesinden yana olduğu saptandı.