BERLİN
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2016 15:48
Çalışanlar hastalandıkları zamanlarda sorumluluklarını ve haklarını çoğu zaman bilmiyor. Hastalık döneminde neler yapması gerekir? İşverene karşı sorumluluklar nelerdir? Doktordan alınan çalışamaz raporu, ne kadar sürede işverene ulaştırılmalı? Hastalık döneminde ücreti kim öder? Yıllık izindeyken hastalık durumunda rapor alınması durumunda haklarınız nedir? Sık sık hastalanmak işten atılma sebebi mi? Tüm bunları okurlarımız için araştırdık. İşte soruların cevapları...
Çalışanlar hastalandıkları dönemlerde bilmesi gereken en önemli bilgi, işvereni derhal yani hastalığının ilk gününde işe gelemeyeceği konusunda bilgilendirmesinin zorunlu olduğu.
Alınan çalışamaz raporunu da işverenin eline ulaştırması gerekir.
Ayrıca, kaç gün işe gelemeyeceğinin bilgisini de işverene vermeli. Bu bilgiyi telefonla bildirmesi ise yeterli.
Ancak doktordan alınan çalışamaz raporunun hastalığının ilk dört günü içinde işverenin eline ulaşması gerekir.
Yasalara göre; işveren çalışandan hastalık raporunu ilk gün de isteyebilir. Alınan iş görmez raporunda çalışanının ne hastalığının olduğu bilgisi ise yazılı olmadığı gibi, işverenin bu bilgiyi talep etme hakkı da bulunmuyor.
6 HAFTAYA KADAR İŞVERENÇalışanlar hastalık gerekçesiyle işe gelmezse bunu raporlandırmak zorunda. Yapmadıkları taktirde önce uyarı alırlar. Bunun ikinci kez tekrar etmesi durumunda ise iş akdinin feshi doğar.
Aynı hastalık gerekçesiyle altı hafta işe gelemeyen çalışanların maaşı eksiksiz olarak işveren tarafından ödenir.
Altıncı haftadan sonra ise, çalışanın ücretini işveren yerine
sağlık kasası üstlenir.
TATİLDE HASTA OLANLARIN HAKLARI NEDİRYıllık tatilini geçirdiği dönemde hastalanan çalışan bunu doktor raporuyla belgelediği taktirde hastalık günü kadar yıllık iznini kullanabilir. Bunun için işverenden izin günlerini talep etme şartı var.
Sık sık hastalanmak da işten atılma sebebi değil. Ancak işveren, hastalığı nedeniyle yapmak zorunda olduğu işini yapamayan çalışanı başka bir alanda görevlendirebilir.