‘Sığınmacılara parasal değil, malzeme yardımı yapılmalı’

Güncelleme Tarihi:

‘Sığınmacılara parasal değil, malzeme yardımı yapılmalı’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2023 11:13

Almanya’da düzensiz göçü engelleme tartışmaları yoğunlaşırken, sığınmacılara yapılan ve ‘Yurttaş Parası’ olarak bilinen parasal sosyal yardımın kısıtlanması ve daha ziyade ‘malzeme yardımı’ ödenmesi istendi.

Haberin Devamı

8 Ekim’de yapılacak Bavyera Eyalet Parlamentosu seçimleri öncesi CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder, özellikle iltica başvuruları kabul edilmeyen ve yurtlarda kalanlara parasal yardımın durdurulmasını gündeme getirdi. Söder, Bavyera İçişleri Bakanlığı’nın sığınmacı yurtlarında kalanlara para yerine yiyecek, içecek, giysi gibi malzeme yardımı yapılmasıyla ilgili olarak yerel yöneticilerle görüşmelere ağırlık verdiğini de söyledi. CSU’lu Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Hermann da, “Almanya’da kalma hakkı olmayanlara mali yardım yapılmamalıdır. Bu durumda olanlara ‘Yurttaş Parası’ ödenmemeli. İltica başvuruları reddedilenler sınır dışı edilmeli” dedi. CDU Genel Sekreteri Carsten Linnemann da, Almanya’da 2.5 milyon işsiz olduğu halde hâlâ çeşitli alanlarda yüzbinlerce iş yeri açığı bulunduğuna işaret ederek ‘Yurttaş Parası’ alanlara ve sığınmacılara çalışma olanağı sağlanmasını önerdi. ‘Yurttaş Parası’ ödenmesinde yeni bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğini belirten CDU’lu politikacı ‘sosyal sisteme göç’e karşı olduklarını belirtirken, kendilerine gösterilen işleri kabul etmeyenlere ödemelerin kısıtlanmasını veya tamamen kesilmesini de gündeme getirdi.

‘Sığınmacılara parasal değil, malzeme yardımı yapılmalı’
5.5 MİLYON KİŞİYE 43.8 MİLYAR EURO
Resmi verilere göre Almanya’da 5.5 milyon kişinin yeni yıla kadar ‘Harz IV’ veya ‘sosyal yardım’ olarak bilinen ‘Yurttaş Parası’ alma hakkına sahip olduğu açıklandı. Bunlardan 2.9 milyonunun Alman vatandaşı, 2.6 milyonunun da göçmen yabancı ve sığınmacı olduğu da belirtildi. Almanların yüzde 5.3’ünün, Ukraynalıların yüzde 65.6’sının, Suriyelilerin yüzde 55.1’inin, Afganların yüzde 47.1’inin, Iraklıların yüzde 41.7’sinin, Türklerin de yüzde 16.2’inin ‘Yurttaş Parası’ aldığı da kaydedildi. ‘Yurttaş Parası’ ödemeleri için hükümetin bu yılın bütçesinde 43.8 milyar Euro ayırdığı da belirtildi. Almanya’da tek yaşayan yetişkinlere 502, çiftlere kişi başına 451, 14-17 yaşındaki çocuklar için 420, 6-13 yaşındakiler için 348, 0-5 yaşındakiler için de 318 Euro ‘Yurttaş Parası’ ödeniyor. ‘Yurttaş Parası’ alma hakkına sahip olanlara ayrıca kira ve ısı yardımı da yapılıyor. Yetişkin sığınmacılara da 410 Euro, çocuklarına da yaşlarına göre 278 ila 364 Euro arasında cep harçlığı veriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!