‘Sığınmacılar kamu yararına çalışsın’

Güncelleme Tarihi:

‘Sığınmacılar kamu yararına çalışsın’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2023 11:14

Almanya’da sosyal yardımla geçinen sığınmacıların kamu yararına işlerde çalıştırılmaları önerildi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da iltica başvurularının yeniden artması üzerine tartışmalar yoğunlaşırken, sığınmacıların çalıştırılmaları gündeme geldi. Baden-Württemberg İl ve İlçe Meclisleri Başkanı CDU’lu Joachim Walter, sığınmacıların toplum tarafından kabul görmesi için kamu yarına işlerde çalıştırılmalarını önerdi. Baden-Württemberg Belde Meclisleri Başkanı Steffen Jaeger de “Bizim sosyal devletimiz ihtiyacı olanların yardımına koşuyor. Devletin de herkesten imkânları ölçüsünde katkıda bulunmayı bekleme hakkı olmalı. Örneğin bu insanlar kamu yararına işlerde çalışmalı” dedi. 1980’li yıllarda Almanya’da sığınmacıların sokak temizleme gibi kamu yararına işlerde çalıştırıldıklarını hatırlatan Jaeger, bunun günümüzde de mümkün olabileceğini söyledi. Bavyera Belde Meclisleri de sığınmacıların kamu yararına işlerde çalıştırılması için bazı yasal düzenlemeler yapılmasını gündeme getirdi. Yasal düzenlemelerde ‘kamu yarına işlerde çalışma mecburiyetinin’ yer alması önerildi.

Haberin Devamı

‘Sığınmacılar kamu yararına çalışsın’
Alexander Dobrindt

ÇALIŞMAYANA DÜŞÜK ÖDEME
CSU Federal Meclis Grup Başkanı Alexander Dobrindt de çalışmak istemeyen ve sosyal yardımla geçinen göçmenlere daha az ödeme yapılmasını istedi. Dobrindt, “Ödemeler katkıda bulunmakla bağlantılı olmalıdır. İş önerisi uyuma katkının bir parçasıdır. Bu öneri kabul edilmezse, yapılan parasal yardımlar da azaltılmalıdır” dedi. FDP Federal Meclis Grup Başkan Yardımcısı Christoph Meyer, CDU/CSU’nun önerilerini ‘seçim kampanyası manevrası’ olarak niteledi. Aynı zamanda CSU’yu oy avcılığı yapmakla suçlayan Meyer, “Biz sosyal sisteme göç istemiyoruz. Biz iş piyasasına nitelikli göç istiyoruz” dedi.

‘İSTEMEYENLER TERK ETMELİ’
Almanya’da hükümet ortağı FDP de sığınmacıların çalışmalarına imkân kılınmasından yana. FDP’li iç politika uzmanı Stephan Thomas, “Düzenli göç, sosyal sisteme yük olmayacak şekilde, iş piyasasına dönük olarak yönlendirilmeli. Burada çalışmak, toplumumuza biraz katkıda bulunmak için çaba gösterenlere bu imkân tanınmalı. Bu yönde hareket etmek istemeyenler de ülkeyi terk etmeli” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!