Güncelleme Tarihi:
AVRUPA Birliği (AB) üyesi ülkeler, AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu’nun (AP) düzensiz göçün engellenmesini içeren reform konusunda uzlaşmaya varması Almanya’da memnuniyetle karşılandı. Ortak Avrupa İltica Sistemi (GEAS) başlıklı reform planlarının yıllardır süren tartışmalardan sonra kabul edilmesiyle Avrupa’ya düzensiz göçün büyük ölçüde engelleneceği umudu diğer üye olduğu gibi Almanya’da da yöneticileri de, insanları da sevindirdi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, tarafların uzlaşmaya varması üzerine sosyal medya platformu X’te “Çok önemli bir karar. Avrupa nihayet uzun süren tartışmalardan sonra Avrupa’da ortak bir iltica sisteminde uzlaştı. Böylece düzensiz göçü sınırlandıracağız ve Almanya da dahil üye ülkelerinin yükünü azaltacağız” paylaşımında bulundu.
‘BÖYLE BİR UZLAŞMA ŞARTTI’
Avrupa’ya düzensiz göçün engellenmesi için ağırlığını koyan SPD’li Federal İçişleri ve Yurt Bakanı Nancy Faeser de uzlaşmaya varılmasından memnun olduğunu gizlemedi. Bakan Faeser, “Avrupa’nın iç sınırlarının açık kalmasını korumak istiyorsak dış sınırlarında kontrolleri artırmak zorundayız” diyerek alınan kararların yerinde ve doğru olduğunu savundu. Yeşillerli Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da “Böyle bir uzlaşma şarttı ve çok daha önceden hayata geçirilmesi gerekirdi. Almanya bu uzlaşmanın adil ve dürüst bir şekilde uygulanmasına gereken özeni gösterecektir” açıklamasında bulundu. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de, “Bu uzlaşma sayesinde bundan böyle Avrupa’ya kimlerin geleceğine ve Avrupa’da kimlerin kalabileceğine insan tacirleri değil, Avrupalılar karar verecektir” derken, düzensiz göçün engelleneceğini de vurguladı.
SIĞINMACI MERKEZLERİNE TEPKİ
Varılan uzlaşmada AB’nin dış sınırlarında ‘Sığınmacı merkezleri’ oluşturulması ve sığınma başvuru işlemlerinin buralarda yapılması ve başvuruları kabul edilme şansı görülmeyenlerin oralardan geri gönderilmelerin yer alması özellikle Sivil Toplum Kuruluşları (STK) tarafından tepkiyle karşılandı. Pro Asyl başta olmak üzere birçok STK temsilcisi, Avrupa ülkelerini “iltica hakkını devre dışı bırakma ve ayaklar altına almakla” suçladı. AB dış sınırlarında oluşturulacak ‘Sığınmacı merkezleri’nin cezaevlerinden bir farkı olmayacağına da dikkat çektiler.
HIZLI SINIR DIŞI
Varılan uzlaşmaya göre AB ülkelerine gelmek isteyen sığınmacı adayları için dış sınır bölgelerinde “Sığınmacı merkezleri” oluşturulacak. Güvenli ülkelerden gelenler hızlı bir şekilde geri gönderilecek. Aralarında Fas, Nijerya, Türkiye gibi iltica başvurularının kabul edilme oranının yüzde 20’nin altında kalan ülkelerden gelen sığınmacı adaylarının işlemleri bu ‘sığınmacı merkezleri’nde değerlendirilecek. Başvuruları kabul edilme şansı görülmeyenler buralardan geri gönderilecek. İşlemler 12 hafta içinde değerlendirip sonuca bağlanacak. Uzlaşmada ayrıca sığınmacı yükünü çeken ülkelere ‘tazminat’ ödenmesi de yer alıyor. Örneğin Macaristan gibi sığınmacı kabul etmeyen ülkelerin nüfusuna göre alması gerek sığınmacı başına 20 bin Euro ‘tazminat’ ödeyecek ve bu meblağ daha fazla sığınmacı kabul eden ülkelere aktarılacak.