Güncelleme Tarihi:
BM Genel Kurulu'nda "Sporun Sürdürülebilir Kalkınmada, Savaş Alanlarında Uzlaşma Rolü" adlı tasarıya 193 üye ülkeden 189'u evet oyu kullandı.
BM Genel Kurulu'nda konuşan ve kapılarını ilk kez sığınmacı atletlere açan Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) başkanı Thomas Bach, Olimpiyatlarda sığınmacı atletlerin de yarışabilmesine olanak sağlayan söz konusu kararın, "umut sembolü" olacağını belirterek, böylelikle dünyanın da bu krizin büyüklüğünün farkına varacağını söyledi.
"Sporun ve Olimpiyat ideallerinin barış, adil oyun, hoşgörü ve anlayışın geliştirilmesi yoluyla topluma hizmette oynayabileceği role" işaret eden Bach, IOC olarak BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'yle (BMMYK) işbirliği yaptıklarını, sığınmacıları desteklemek için 2 milyon dolar fon ayırdıklarını kaydetti.
Bach ayrıca, diğer uluslararası spor organizasyonlarına da "itibarlarını geri kazanabilmeleri" için reformlar yapmaları tavsiyesinde bulunurken, sporun "insan varlığının uluslararası hukukta başarıya ulaştığı tek alan" olduğunu ifade etti.
Tasarının sponsorlarından Japonya BM Daimi Temsilci Yardımcısı Büyükelçi Yoshifumi Okamura da BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Japonya'nın 2020'de Tokyo'da Olimpiyatlara ev sahipliği yapacağını hatırlatarak, BM Kalkınma ve Barış İçin Spor Ofisi (UNOSDP), diğer BM organları, üye devletler ve sivil toplum kuruluşları işbirliği içinde ülkesinin çabalarının devam edeceğini dile getirdi.
Olimpiyat bayrağı altında yarışacak sığınmacı atletler, kendi ülkelerini temsil edemezken, bayrakları olmayacak. Atletlerin madalya almaları durumunda ülkelerinin milli marşları yerine olimpiyat marşı çalacak. Ağustos 2016'da düzenlenecek Rio Olimpiyatları'nda 206 ülkeden 11 binden fazla sporcu mücadele edecek. Paralimpik Oyunları ise gelecek yıl 7-18 Eylül'de yapılacak.
Dünyada 20 milyona yakın oldukları bildirilen sığınmacıların sayısı her geçen gün artıyor. Ekim itibarıyla Avrupa ülkelerine 700 bin yerlerinden olmuş kişi sığınma talebinde bulundu. AB ülkeleri, sığınmacılar için kota sistemi getirip getirmemeyi tartışırken, Türkiye 2 milyondan fazla sığınmacıya kapılarını açtı.