Güncelleme Tarihi:
HER yıl dünyada sigara ve yan etkileri yüzünden 5 milyondan fazla insanın yaşamını yitirdiği belirtilirken, tütün fiyatlarında artışın kaçınılmaz olduğu vurgulandı. WHO ve Alman Kanser Araştırma Merkezleri’nin önerilerinin göz önünde bulundurulması halinde Almanya’da bir paket sigara fiyatının 23 Euro’ya yükseltilmesi gerekeceği de hesaplandı. WHO bünyesindeki Sağlığı Destekleme birimi Başkanı Dr. Rüdiger Krech, sigara içenlerin ve sigaranın yan etkilerinin maliyetinin Almanya’da her yıl 97 milyar Euro’yu bulduğunu açıkladı. Buna karşın devletin tütün vergisinden sadece 15 milyar Euro gelir elde ettiği de belirtildi. Almanya’daki Hastalık Kasaları’nın giderlerinin önemli bir bölümünü tütün tüketimi ve yan etkileriyle nedeniyle meydana gelen hastalıkların tedavileri ve rehabilitasyonu için yapılan ödemlerin oluşturduğuna da dikkat çekildi. Devletin yıllık kaybının 82 milyar Euro olduğunun göz önünde bulundurulması halinde şu anda Almanya’da ortalama 8 Euro olan bir paket sigara fiyatının 22 Euro 80 Cent’e çıkarılması gerektiği de belirtildi. Aynı zamanda Almanya’da her yıl sigaradan ve yan etkileri yüzünden 125 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği de açıklandı.
YASAK YAYGINLAŞTIRILMALI
Dr. Rüdiger Krech, Almanya’nın 2005 yılında Tütün Tüketiminin Önlenmesi Sözleşmesi’ne imza attığını hatırlatırken, hâlâ kapalı alanlarda bile birçok yerde sigara içilmesine izin verildiğine de işaret etti. Krech, kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra kapalı yerlerde sigara içme yasağı uygulamasının yaygınlaştırılmasını da önerdi. Almanya’nın Bavyera, Kuzey Ren Vestfalya (KRV) ve Saarland eyaletlerinde diskolarda sigara içme yasağı uygulanırken, diğer eyaletlerin çoğunda istisnalar yapıldığı kaydedildi. Öte yandan tütün tüketiminin önüne geçilmesi için WHO şu önerilerde bulundu:
* Fiyatlar büyük ölçüde artırılsın.
* Tren istasyonlarında, hava limanlarında, Sağlık ve Eğitim Kurumları’nda, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında, iş yerlerinde ve restoranlarda sigara içmek tamamen yasaklasın.
* Sigara paketlerinin üzerlerindeki markalar toptan kaldırılsın.
* Sigara reklamı yasaklansın.
* Marketlerde, benzin istasyonlarında sigara satışı yasaklansın.
* Sigarayı bırakmak isteyenlere hizmet artırılsın.