Şiddetin önüne geçmeli

Güncelleme Tarihi:

Şiddetin önüne geçmeli
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2010 10:56

'Hessen'de şiddete karşı ağ" tarafından Offenbach'ta, 'Gurur ve namus adı altında şiddet' konulu seminerde konuşan psikolog Sona Tuner, şeref, namus, gurur' kavramlarını açıklarken, “Genelleme yapmamaya dikkat etmeliyiz” uyarısıda bulundu.

Haberin Devamı

Almanya'da Offenbach Belediyesi'nde, 'Gurur ve namus adı altında şiddet' konulu gün boyu süren seminer düzenlendi. Etkinliğe üst düzey polis yetkilileri yanı sıra yabancılar meclisi üyeleri ile değişik dernek temsilcileri katıldı. Hessen Eyaleti'nde bugüne kadar üçüncüsü düzenlenen etkinliğe katılan Gottingenli psikolog Sona Tuner, 'Namus' ve 'Gurur' kavramlarını kültürlere dayalı durumlarını ele aldı.

Berlin'den gelen Terre des Femmes Derneği temsilcilerinden Sibylle Schreiber, 'Gurur ve namusa dayalı şiddetin önlenmesi için önlemler' konusunda bilgi verdi. Belediye binasında gerçekleşen etkinlik Sibel Kekilli'nin başrol oynadığı , 'Yabancı' filminden kesitler gösterilerek başladı. Selamlama konuşmasını yapan Offenbach Belediyesi Başkanı Wolfgang Schneider ve Güney Doğu Hessen Emniyet Müdürü Günter Heffner şiddet olaylarının önlenmesi için yapılan çalışmaların önemine işaret ederek, ”Şiddeti engellemek amacıyla çalışmalarda bulunan inisiyatifler birlikte çalışmalı, bilgi alışverişinde bulunmalı” dediler.

Genelleme yanlış

Göttingen'de hukuk psikoloğu olarak görev yapan Sona Tuner, gurur ve namus kavramlarının kaynağı hakkında bilgi verdi. Tuner, “İnsan konusunda her insanın kafasında bir resim var. Bu resim bulunduğu toplum, yaşadığı yöre, geldiği yer, aldığı eğitim gibi bir çok unsurlarla şekillenebilir. Ancak her insanın aynı şartlar altında aynı şekilde etkilendiğini söylemek yanlış olur. İnsanları tanımlarken genelleme gibi bir tehlikeyle devamlı karşı karşıyayız. İnsan bulunduğu ortama ne kadar uyum sağlarsa, o kadar az tepki ile karşılaşır. Köylerdeki yapı bu. 'Köy gözü' özellikle yabancı bir yerde bulunulduğunda daha aktif bir durumda oluyor. Hessen'de herhangi bir köye gidin aynı mekanizmaları görürsünüz. Bunun olumlu tarafları da var” dedi.

El uzatıyoruz

Kadın hakları ile ilgili çalışmalarda bulunan, Terre des Femmes Derneği'nde namus ve gurura dayalı şiddet olaylarına karşı çalışmalarda bulunan Sibylle Schreiber, “Almanya'da 30 yıldır kaçarak yaşayan, bu arada hayatta kalabilmek için dört defa kimlik değiştiren kadınlar var. Biz kadınlara elimizi uzatıyoruz. Kadınlar yolu kendileri gitmeleri gerekiyor. Mevcut yapıları kırmak çok güç. Ağırlıklı olarak kadınları hakları konusunda aydınlatmak için çalışıyoruz. Türkiye'de de zorla evlilik yasak. Türk yetkililerle zorla evlendirilen bir kızı kurtarmak için birlikte çalıştık” dedi. Öğleden sonraki bölümde atölye çalışmaları gerçekleştirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!