Güncelleme Tarihi:
Almanyada metrolarda birbiri ardına yaşanan ağır şiddet olayları ve bu olaylara yabancı gençlerin katılması üzerine kamuoyunda gözler yeniden yabancılara çevrildi. Tartışmaların seçim kampanyasıyla zirveye ulaşması üzerine ise Bavyera Başbakanı Günther Beckstein, Hürriyet gazetesini başbakanlık makamında kabul ederek yaklaşık bir buçuk saat görüştü. Almanyada özellikle yabancı gençler arasında şiddet olaylarının ürkütücü oranda arttığına dikkat çeken Bavyera Başbakanı Beckstein, toplumdaki barış ve huzurun bozulmaması için herkesi göreve çağırdı.
AİLELER MEKTUP YAZDI
Beckstein, Münih metrosunda bir Türk ve bir Yunan gencinin yerde yatan yaşlı ve savunmasız bir insanın kafasına futbol topuna vurur gibi tekme atarken gösteren video görüntülerinin sadece Almanlar arasında değil, yabancılar arasında da dehşete yol açtığına dikkat çekti. Bu olay üzerine Türk ve Yunanlı ailelerden çok sayıda mektup aldığını belirten Beckstein, mektuplarda savunmasız bir insana böyle acımasızca vuran insanlara sert davranılmasının istendiğini kaydetti. Beckstein bir Türkün kendisine gönderdiği mektupta yerde yatan insana vurmanın Türk değerlerine vurmak olduğunu yazdığını söyledi.
ŞİDDETE GEREKÇE OLAMAZ
Şiddete işsizlik, fakirlik, toplumsal nedenler gibi gerekçeler gösterme hatasına düşülmemesi çağrısında bulunan Bavyera Başbakanı Beckstein, şiddetin hiçbir haklı gerekçesinin olamayacağını vurguladı. Beckstein, bir gencin işsiz, arabasız, cep telefonsuz ya da sevgilisiz olmasının bile insana karşı şiddet kullanmak için bir sebep olamayacağını söyledi ve medeni bir insanın yapamayacağı şiddet olaylarından toplumun da sorumlu tutulamayacağını kaydetti. Seçim kampanyası bile olsa yabancılarla Almanları karşı karşıya getirecek bir kampanyaya asla izin vermemek gerektiğini vurgulayan Beckstein, ancak öte yandan şiddet olaylarına karşı da sessiz kalınamayacağını söylerken "Şiddete tolerans gösteremeyiz" dedi.
ÇOCUKLARIN EÐİTİMİYLE İLGİLENİN
Seri suç işleyen gençlerden yüzde 50sinin yabancı, geri kalan yüzde 50sinin üçte ikisinin de göçmen kökenli olduğuna dikkat çeken Beckstein, burada aileye de büyük görev düştüğünü belirtti. Aileleri çocuklarının eğitimiyle yakından ilgilenmeye çağıran Beckstein, dayak ve şiddetle büyüyen çocuğun ileride şiddete başvurduğunu kaydetti. Gizli eğitimci denilen internet, video, televizyon gibi araçların çocuk üzerinde önemli etki yaptığına işaret eden Beckstein, çocuklarıyla sorunu olan Türk aileleri gençlik dairelerinden yardım almaya çağırdı ve bunun utanılacak bir şey olmadığını belirtti. Başbakan Beckstein ayrıca, şiddeti önlemek için azami gençlik cezasının 10 yıldan 15 yıla çıkarılmasını istedi.
BİRLİKTE HAREKET EDELİM
Münih metrosunda yaşanan şiddet olayının kamuoyunun hassasiyetini artırdığını belirten Beckstein bu hassasiyetin seçim kampanyasıyla daha da büyüdüğünü kaydetti. Şiddetin insanlık dışı olduğunu vurgulayan Beckstein, gençler arasında artan şiddet olaylarını önlemek için ailede, okullarda, camilerde birlikte kampanya yapmaya çağırdı.
AFİŞ YAPILMASI DOÐRU KARAR
Bavyera Başbakanı Günther Beckstein, Hıristiyan Sosyal Birlik partisinin (CSU) Münihte 2 Martta yapılacak belediye seçimleri için metrodaki dehşet olayının video görüntülerini seçim afişi yapmasının doğru olduğunu savundu. Bu afişte tekme atan veya yerde yatanın üzerinde Türk ya da Alman diye yazmadığına işaret eden Beckstein, afişte güvenliğin öne çıkarıldığını söyledi. Ancak bu görüntülerin kime ait olduğunun kamuoyu tarafından bilindiğini hatırlattığımız Beckstein, buna rağmen tekme vuranın aşırı sağcı, yerde yatanın da Türk olarak algılanılabileceğini belirtti. Burada asıl meselenin güvenliği sağlamak olduğunu kaydeden Beckstein, bunun aşırı sağcılara karşı, yabancıların ise yararına olduğunu ifade etti. Beckstein Münihte yaşayan bir Türk'ün İstanbuldan daha güven içinde yaşamasından gurur duyduğunu belirtti.