Güncelleme Tarihi:
Almanya'nın Hessen Eyaleti'nde bir süredir devam eden "Gewalt, Sehen, Helfen - Şiddet, gör, yardım et" kampanyası, Dietzenbach Çevresi Yabancılar Meclisi'nin de gündemine geldi.
Kampanyanın Offenbach Bölgesi yöneticileri Helge Hofmeister ile Susanne Gick, Dietzenbach Çevresi Yabancılar Meclisi üyelerine, şiddetle karşılaşması durumunda şiddet uygulayanın izole edilmesinin en doğru yol olduğunu söylediler.
HÜRRİYET'E ÖVGÜ
Offenbach Kaymakamı Oliver Quilling'in de katıldığı toplantıda dağıtılan Hürriyet'in "Aile İçi Şiddete Son!" adlı kampanyasının tanıtım broşürleri ve görsel malzemeleri de büyük ilgi gördü. Giessen'deki Türk-Alman Sağlık Vakfı'nın desteğiyle kampanyayı yürüten Hürriyet Gazetesi'nin hazırladığı broşür ve kitapçıklarını inceleyen Alman kampanya yetkilileri ile yabancılar meclisi üyeleri kampanyayı çok önemsediklerini dile getirdiler.
GÖRMEZDEN GELİNMELİ
Sunumlarında, son yıllarda yolda, işyerlerinde, toplu taşıma araçlarında ve kamuya açık alanlarda yaralama, sataşma gibi şiddet olaylarının sıkça görüldüıünü kaydeden Helge Hofmeister ile Susanne Gick, kimsenin başını çevirip ‘Bana ne’ deme lüksü ve hakkına sahip olmadığını belirterek “Şiddeti görmezden gelmek şiddeti artırırken, şiddeti görmek ve yardım çağırmak, topluluğun müdahalesini sağlamak ise şiddeti azaltır" diye konuştular.
YENİ YÖNTEM ÖNERDİLER
Yetkililer, şiddete başvuran kişiye doğrudan karşı gelmek, 'Sen ne yapıyorsun, yaptığın yasalara aykırı, yaptığın cezasız kalmayacak' benzeri sözler sarfetmek veya kahramanlığı seçip korkutmayı denemenin ise yeni sorunları da beraberinde getirebileceğine işaret eden yetkililer, şunu söylediler: "En iyi müdahale yöntemi, karşı şiddeti içermeyenidi. Bizim önerdiğimiz yöntem şöyle; Şiddete başvuranı görmezden gelerek, doğrudan şiddete maruz kalana yönelip onu olay mahalinden almak. Bu yöntem, şiddet olayını yatıştırmaya daha uygun."
DUYARLILIĞA ÇAĞRI
"Gewalt, Sehen, Helfen - Şiddet, gör, yardım et" kampanyasının yöneticileri, şiddete karşı toplumsal duyarsızlığın büyük bir tehlike olduğunu belirterek, konuyla ilgili şu örneği verdiler:
"1997 yılında Frankfurt'ta yaşlı bir kadın sokak ortasında soyulurken sayısız insan olayı gördüğü halde duyarsız kalmıştı. Bunun üzerine bu proje başlatıldı. İnsanların duyarlı olmalarını istiyoruz. Hessen İçişleri Bakanlığı'nın bu projesini isteyen derneğe, camiye, kuruma sunuyoruz. Kurslarımız ve materyallerimiz tamamen ücretsizdir. Biz gönüllüler kazanmak istiyoruz. Derneklerde seminer verebilecekleri de eğitebiliriz. 10-12 kişilik kurslarda oyunlarla eğitici oluyoruz."
Toplantıda söz alan Yabancılar Meclisi üyeleri de projeyi derneklere tavsiye edeceklerini ifade ettiler.