Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’de sadece eski adıyla SSK emeklisi olarak bilinen ‘4-a’ kapsamındaki sigortalıları Almanya’daki sağlık hizmetlerinden yararlandıran Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yayınladığı yeni bir genelgeyle tüm emeklileri sağlık hizmetlerinden yararlandırma kararı aldı.
Daha önce 4-b (Bağ-Kur) ve 4-c (Emekli Sandığı) kapsamındaki sigortalılar, yurtdışına çıktıklarında veya ikametleri nedeniyle yurtdışında bulundukları sırada aldıkları sağlık hizmetleri, SGK tarafından karşılanmıyordu.
SGK, 26 Kasım 2012’de yayınladığı 2012/38 sayılı genelgeyle artık Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’ndan emekli olanları da Almanya’da bulundukları sırada aldıkları sağlık hizmetlerini karşılayacağını bildirdi. Böylece, Türkiye-Almanya Sosyal Güvenlik Sözleşmesi’nin sağlık sigortası uygulamaları, artık tüm SGK sigortalıları ve emeklilerini de kapsamaya başladı.
A/T FORMÜLERİ GEREKİYOR
İkameti yurtdışında olan, 3201 sayılı kanunla borçlanarak Bağ-Kur’dan emekli olan binlerce ev kadını veya memur emeklisi, aylık aldıkları kurum tarafından yurtdışı sağlık hizmetleri karşılanmadığı için eşlerinin üzerinden sağlık sigortası yaptırmak zorunda kalıyordu.
SGK’nın bu yeni genelgesi uyarınca, şimdiye kadar SSK emeklilerinden olduğu gibi, bundan sonra Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler de, SGK’dan alacakları formülerle yurtdışında sağlık hizmeti alabilecek.
Bu durumda, geçici görevle yurtdışına çıkacak SGK sigortalıları geçerlilik süresi iki ayı geçmemek üzere A/T11 formüleri, ikametleri Almanya’da bulunan emekliler ise, birer yıl süreyle geçerli olan A/T 21 formülerini yanlarında getirecek.
İkamet süresi bir yılı aşan emekliler ise, formülerin geçerlilik süresini birer yıl uzatabilecek. Sigortalıların veya emeklilerin Almanya’daki sağlık tedavileri için gerekli olan ‘Almanya’da Sağlık Yardımları Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi’ adlı formüler, www.hurriyet.de sitesindeki ‘Hürdanış’ köşesinden indirilebilir.