Sezon ortasında pasaport krizi

Güncelleme Tarihi:

Sezon ortasında pasaport krizi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2013 10:11

10 yıldan eski Türk pasaportuyla seyahat eden izinciler Türkiye’den dönüşte Bulgaristan’a giremeyecek. Bulgar sınır polisi, Türk vatandaşı Avrupalı Türklerin Türkiye’ye giderken seyahatlerine izin verirken, dönüşte kesinlikle ülkeye giriş yapamayacaklarını duyurdu.

Haberin Devamı

SILA yolunun en sorunlu ülkesi Bulgaristan, bu yıl da 10 yıldan eski Türk pasaportlarına dönüşte Bulgaristan’a giriş izni vermeyeceğini açıkladı. Olayı Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçiliği internet sayfasından duyurarak Türk vatandaşlarını uyardı. Bulgaristan, bu uygulamaya gerekçe olarak AB mevzuatını gösterirken, Yunanistan’da böyle bir uygulama olmadığı öğrenildi. Atina’daki Türk Başkonsolosuluğu, Hürriyet’e Yunanistan’ın 10 yıldan eski pasaport sahiplerinin ülkeye girişine izin vermeme gibi bir uygulaması olmadığını açıkladı.
Bulgaristan’ın izin sezonu ortasında böyle bir uygulamaya gitmesi büyük tepki çekti.

DEĞİŞSE DE SIKINTI
Vatandaşların 10 yıldan eski pasaportlarını Türkiye’de yeniletmeleri durumunda ise çok büyük sıkıntılar yaşanması bekleniyor. Yeni pasaport alınması durumda eski pasaportlara geçersiz damgası vuruluyor. Yeni pasaportlarda ise oturum izinleri olmadığı için, bu durumda vatandaşların yaşadıkları AB ülkelerine dönüşlerinde büyük sıkıntılar yaşamalarının kaçınılmaz olduğu iddia edildi.

Haberin Devamı

Yenilemeden dönmeyin

Sofya Türk Büyükelçiliğinden yapılan açıklama şöyle: “Bulgaristan makamları, pasaportları 10 yıldan eski olan veya pasaport geçerlilik süresi üç aydan az kalan yabancıların Bulgaristan’a girişlerine izin vermeme uygulamasına fiilen istisna getirmiştir. Buna göre, geçerli Schengen vizesi veya AB ülkelerinde oturum kartı sahibi olmaları şartıyla, yukarıda belirtilen durumdaki pasaport sahiplerinin Bulgaristan’dan geçiş yapmalarına geçici olarak izin verilmektedir. Bu istisnadan yararlanarak Bulgaristan üzerinden ülkemize giriş yapan vatandaşlarımızdan, Türkiye’den yeni pasaport temin etmeleri ve Türkiye’den dönüş yolunda Bulgaristan’a girerken yeni pasaportlarını kullanmaları şartı aranmaktadır. Bulgaristan’a giriş ve çıkışlarda güçlükle karşılaşmamaları için, 10 yıldan eski veya geçerlilik süresi üç aydan daha az kalan pasaporta sahip vatandaşların, Bulgaristan’a gelmeden önce veya Türkiye’de pasaportlarını yenilemeleri önemle rica olunur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!