Sezeryanla doğan çocuklara annenin vajinasından alınan örnekler sürülecek

Güncelleme Tarihi:

Sezeryanla doğan çocuklara annenin vajinasından alınan örnekler sürülecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2015 12:37

Doktorlar, normal doğumla dünyaya gelen bebeklerin sezeryanla doğanlara kıyasla astım, egzama ve alerji gibi hastalıklara daha nadir yakalanmasının nedeninin doğum sırasında annelerinin vajinalarındaki mikrobiyoma maruz kalmamaları olduğunu düşünüyor ve bu nedenle sezeryanla doğan çocukların gözlerine, ciltlerine ve ağızlarına annelerinin vajinasından alınmış örneklerin sürülmesini öneriyor.

Haberin Devamı

“Seeding” yani tohumlama adı verilen bu işlem sayesinde sezeryanla doğan bebeklerin de vücutlarının normal doğumla dünyaya gelenlere benzer bir koruma kalkanına sahip olması amaçlanıyor.

Konuyla ilgili İngiliz Guardian gazetesine konuşan Florida Üniversitesi Pediyatri Profesörü Dr Josef Neu “Bulgularımız hayatın en erken evrelerinde mikroplarla etkileşime girmenin bebekleri farklı bir bağışıklık gelişimi yoluna soktuğunu gösteriyor” dedi.

ARAŞTIRMA SONUÇLARI BEKLENİYOR

New York Universitesi’nden mikrobiyolog Maria Gloria Dominguez-Bello, sezeryanla doğan bebeklere normal doğumla dünyaya gelenlere benzer bir koruma sağlamak için geçen sene gerçekleştirdiği deneyde Puerto Rico’da sezeryanla dünyaya gelen 21 bebeğin gözlerine, ağızlarına ve ciltlerine annelerinin vajinalarından alınmış örnekleri sürdü. Dominiguez-Bello deneyden bir ay sonra bu işlemin pozitif etkilerinin hala göründüğünü söyledi.

Doktor “Aldığımız sonuçlar vajinal yolla doğmuş bir bebeğin durumuna eş değer değil, ancak yine de bu işlemin önemli bir pozitif etki yarattığını gördük” dedi.

Uzmanlar bu işlemi yapmayı seçen annelerin vajinalarında bebeğe zarar verecek hiç bir hastalık, mikrop ya da virüs bulunmadığına emin olmaları gerektiği konusunda ise uyarıda bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!