Güncelleme Tarihi:
YAZ tatilinde milyonlarca insan internet üzerinden uçak, otel, tren rezervasyonu yapıyor. Tatilde yorgunluğu atıp dinlenmiş olarak tekrar eve dönmenin yanında hırsızlık, uçak seferi iptali, gecikme, pasaport kaybı gibi tatsız bazı olaylarla da karşılaşmak mümkün. Bu durumda ne yapacağını bilmeyenler için zarar çok daha ağır oluyor. Uçak iptali, gecikme, hırsızlık ve pasaport kaybı gibi olaylarda erken davranmak ve yetkilileri harekete geçirmek gerekiyor. Bu konuda önemli tavsiyeler şöyle: Uçağın gecikmesi, bağlantılı uçağı kaçırma ya da uçak seferinin iptali durumunda uçak şirketi veya seyahat acentesiyle hemen bağlantı kurmak gerekiyor. Bu durumdaki bir yolcuya havayolu şirketi havaalanında telefon, faks veya mail olanağını ücretsiz sunmak zorunda. Yolcu bu olanağı iki kez ücretsiz kullanabilir. Bunun yanında uçak şirketi yolcuya ücretsiz olarak yemek ve içecek imkanı sunmak zorunda. Eğer uçak ertesi gün uçacaksa, bu durumda havayolu şirketinin yolcuya geceleme imkanı da sunması gerekiyor. Uçağın tamamen iptal edilmesi halinde ise yolcuya bilet ücreti geri ödenmek zorunda.
Metro tehir yaparsa geçerli değil
Almanya’da trenin tehir yapması durumunda yolculara tanınmış haklar var. Trenin bir saat tehir yapması durumunda yolcu bilet ücretinin yüzde 25’ini geri alma hakkına sahip. İki saatlik tehirde ise bilet ücretinin yüzde 50’si yolcuya geri ödenmek zorunda. Yolcunun gecelemek zorunda kalması durumunda geceleme ücretinin devlet demiryolları tarafından karşılanması gerekiyor.
Ancak tren, banliyö treni ya da metronun tehir yapması ve bunun sonucu yolcunun uçağı kaçırması durumunda, demiryolları uçak masrafını karşılamıyor. Demiryolları bundan sorumlu tutulamıyor. Burda halen 1938 yılından kalma demiryolları yolcu hakları yasası geçerli. Ancak “Rail&Fly-Ticket" denilen tren ve uçak rezervasyonunu birlikte yaptıranlar trenin gecikmesi nedeniyle uçağı kaçırırsa, seyahat acentesi masrafları karşılamakla yükümlü.
Pasaport kaybolursa
Pasaport veya kimlik cüzdanının kaybı durumunda derhal polise haber vermek gerekiyor. Kayıp durumunda, Alman vatandaşıysanız, bulunduğunuz ülkedeki Alman temsilcilikleri geçici pasaport ya da nüfus cüzdanı düzenliyor. Geçici belgeyle tekrar seyahat etmek mümkün. Ancak Türk vatandaşıysanız, yeniden düzenlettiğiniz pasaportla, yaşadığınız ülkenin temsilciliğine giderek, geçici vize almanız gerekiyor. Karayoluyla gelecekler dikkat. Bu geçici vize her ülkede geçerli değil. O nedenle temsilcilikte vizenin karayoluyla gideceğiniz ülkelerde geçerli olup olmadığını sorun. Önemli tavsiye: Pasaport ve nüfus cüzdanını birarada taşımayın. AB ülkelerinde seyahat için AB üyesi ülkelerin kimlik cüzdanları yeterli. AB dışındaki seyahatlerde pasaportla seyahat etmek en doğrusu. Sürücü belgesi pasaport ya da kimlik cüzdanı gibi seyahat belgesi sayılmıyor.
Kredi kartını iptal ettirin
ALMAN Tüketiciyi Koruma Derneğinin verilerine göre 2009 yılında Alman turistlerin yüzde 15’i tatilde parasını çaldırdı. Hırsızlar en çok nakit para, EC ve kredi kartını seviyor. Kredi ya da EC kartı çalınanların hemen bu kartları iptal ettirmesi gerekiyor. Bu durumda şu telefon numarasından kartı iptal ettirebilirsiniz: 0049-1805021021 veya 0049-116116. Bu numara 24 saat açık. Hesap numaranızı, BLZ denilen banka kodunu, kredi kartlarında ise kartın numarasını bilmek gerekiyor. Kartlarınızı iptal ettirdikten sonra hesabınızdan para çekilmişse, bundan yetkili banka sorumlu ve bu parayı geri ödemek zorunda. Bir hırsızlık olayından sonra eli boş, çaresiz kalmamak için seyahat sigortası yaptırmanın yararı var.
Sigorta 29 Euro'dan başlıyor
Seyahat iptali, seyahati yarıda kesip dönme, hastalık ve hırsızlık olaylarını içeren seyahat sigortaları var. Bunların fiyatı 29 Euro’yla 49 Euro arasında değişiyor ve bu gibi durumlarda seyahat sigortası masrafı üstleniyor. Cep telefonunun çalınması durumunda da bağlı bulduğunuz hattı hemen arayıp cep telefonunu kapattırmak gerekiyor. Aksi takdirde hırsızın sizin telefonunuz üzerinden yapacağı pahalı görüşme ücreti de size yükleniyor.