Seri cinayetler yok sayılamaz

Güncelleme Tarihi:

Seri cinayetler yok sayılamaz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2012 10:42

Seri cinayetleri aydınlatmak için oluşturulan Federal Meclis NeonaziCinayetleri Araştırma Komisyonu Başkanı Edathy, ”Ülkemizde işlenenbu cinayetleri görmemezlikten gelmek sorumsuzluktur” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da 8 Türk, 1 Yunanlı ve 1 Alman kadın polisi öldüren sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) Örgütü’nün işlediği cinayetleri aydınlatmak üzere oluşturulan Federal Meclis Neonazi Cinayetleri Araştırma Komisyonu Başkanı Sebastian Edathy, cinayetleri görmemezlikten gelmenin büyük sorumsuzluk olacağını söyledi.

SPD Hamburg Meclis Grubu’nun Belediye Sarayı’nda düzenlediği etkinliğe konuşmacı olarak Federal Meclis Neonazi Cinayetleri Araştırma Komisyonu Başkanı Sebastian Edathy, SPD Hamburg Meclis Grubu üyesi Barbara Nitruch, Amadeu Antonio Vakfı yetkilisi Simone Rafael, Alman Sendikalar Birliği (DGB) Hamburg Eyaleti Başkanı Uwe Grund, Hamburg Eyalet Anayasa Koruma Örgütü Başkanı Dr. Manfred Murck, SPD Meclis Grup Başkanı Andreas Dressel katıldı. Hamburg Başkonsolosu Devrim Öztürk, Konsolos Berati Alver de etkinliği takip etti.

Kazım Abacı’nın yönettiği ve Andreas Dressel’in selamlama konuşmasını yaptığı etkinlikte konuşan Sebastian Edathy, 13 yılda işlenen cinayetlerle ilgili soruşturma saflarını anlamakta güçlük çektiğini söyledi. Edathy, “10 kişilik ekibimle araştırmayı sürdürüyorum. Binlerce klasör var araştırılacak. Her cinayet sonrası kurbanın yakınlarından şüphe edilmesi çok üzücü. Ayrıca, olayın ‘döner cinayetleri’ olarak lanse edilmesi hatta kurulan polis komisyonuna da ‘Bosporos’ adı verilmesi üzücü” dedi.

Tamamen aydınlatılmalı
Cinayetlerin en küçük noktasına kadar aydınlatılması gerektiğini belirten Edathy, “Almanya’da binlerce polis, güvenlik ekipleri olayın ırkçı yönü olabileceğini düşünmedikleri gibi, Nürnberg’de polislerin dönerci işletmeleri de ayrı bir gaf. Almanya’da bu olayı ben sorumsuzluk olarak niteliyorum. Almanya’da ırkçılığın kesinlikle yeri yoktur ve olmamalıdır. Biz olayı hiç boşluk bırakmadan aydınlığa kavuşturmak ve halkı aydınlatmak için elimizden geleni yapıyoruz. Biz olayın eksiksiz aydınlatılmasını cinayete kurban gidenlerin aile yakınlarına borçluyuz” dedi.

Alman Sendikalar Birliği (DGB) Hamburg Eyaleti Başkanı Uwe Grund, Hamburg’un dünyaya açık bir kent olduğunu belirterek ırkçılara yer olmadığını söyledi. Hamburg’da insanların barış içerisinde özgürce yaşadığına işaret eden Grund, “Ülkemizi neonazilere bırakamayız. Bir avuç ırkçıya hepimiz birlikte karşı gelelim” dedi.

Irkçılığın kökünü kurutmak gerektiğini belirten Dr. Manfred Murck ise “Hiç bir insan doğuştan ırkçı veya kötü doğmaz. Bu yola çevre veya örgüt üyeleri gençleri yönlendiriyor. Bunun olmaması için çaba harcamalıyız. Burada her bireye görev düşüyor” dedi. Hamburg’dan 2 Haziran 2012 tarihinde neonazilere karşı yapılacak yürüyüşe 200 örgütün destek verdiği toplantıda açıklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!