"Serçeşmeye" iade istedi

Güncelleme Tarihi:

Serçeşmeye iade istedi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2012 17:37

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Alevilerin “Serçeşme” olarak adlandırdığı “Hacıbektaş Veli Külliyesi’nin müze olmaktan çıkarılarak sahiplerine iade edilmesi” çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Sahiplerine iade edilsin
Danimarka’daki gezisinin üçüncü gününde Görmez, Danimarka Alevi Dernekleri Konfederasyonu’na bağlı Ringstead Alevi Kültür Merkezini ziyaret etti. Aleviliğin ayrı bir inanç topluluğu olarak resmen kabul edildiği Danimarka’nın en büyük Alevi örgütlenmesine yaptığı ziyarette Görmez’i, Federasyon Başkanı Çağdaş Sağlıcak karşıladı.

Para ödüyoruz
Görmez’in “Hacıbektaş” çıkışı, Başkan Sağlıcak’ın “Posnişimiz, Serçeşmemiz Alevilere teslim edilmeli. Ama bırakın teslim edilmeyi devlet gitti Serçeşme’nin tam ortasına cami dikti. Bizim hiç gitmediğimiz bir yer üstelik. Üstelik bizim için çok önemli olan Serçeşmemize girebilmek için 1 lira para ödüyoruz. Siz camilerinize girerken para ödüyor musunuz? Üstelik giriş parasına ek olarak vergi de alınıyor, toplanan paraların bir kısmı Diyanet’e ödeniyor” sözlerinin ardından geldi.

Hacıbektaş iade edilsin
Görmez, “O sorunun giderilmesi için bizzat öncülük yapacağım. Çünkü Çelebilik devam etseydi, Çelebiler, dedeler, babalar diplomalarını Hacıbektaş’tan alsaydı pek çok sorunu bugün yaşamıyor olurduk. Alevi- Bektaşi inanışının neredeyse yüz sene önce orada icra edilen neleri varsa, ayniyle sahiplerine iade edilerek sürdürülmesi lazım. Bu meselenin çözülmesi için öncülük yapacağım. Ayrılığı, gayrılığı ortadan kaldırmalıyız” sözünü verdi.

Haberin Devamı

Kuran Kursu yönetmeliği
DİYANET İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Kuran Kursları yönetmeliğinde yapılan değişiklikle ilgili olarak sessizliğini Danimarka’da bozdu. Görmez, yönetmelik değişikliğiyle ilgili kısa açıklamasında, “Biz yönetmeliği değiştirmedik. Doğrusu yönetmeliği değiştirmekte geç kaldık. Çünkü, Milli Eğitim Bakanlığı çok uzun süre önce ‘Artık Kuran Kursları’nın denetimiyle ilgili bir yükümlülüklerinin olmadığı’ yönünde bir yazı yolladı bize. Biz de o doğrultuda yeni yönetmelik çalışmasına başladık” dedi.

Görmez, “Atatürk İlke ve inkılaplarının ‘kapatma gerekçesi’ olmaktan çıkarıldığı değerlendirmeleri” ile ilgili olarak ise “Yasalarla belirlenmiş olan zorunlulukların, gerekliliklerin bir de yönetmeliklerde bulunmasının gerekli olmadığını düşünüyorum. Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırılık zaten bir suçtur” değerlendirmesini yaptı.

Kotpantolonlu bakanla kahvaltı
Danimarka’nın Hint asıllı Kilise ve Eşitlik Bakanı Manu Sareen ile Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez dün sabah saatlerinde Sareen’in mütevazi makamında biraraya geldi. Sareen’in odasında verdiği kahvaltıya Büyükelçi Ahmet Berki Dibek de eşlik etti. Buluşmada blucin ve kazak giymeyi tercih eden Manu, Türk basın mensuplarının buluşmaya gösterdiği ilgiyle ilgili olarak Görmez’e “Çok popülersiniz” sözleriyle takıldı. Danimarka’nın koalisyondaki 3 sol partinin ikinci büyük ortağı “Radikal Parti” üyesi olan Manu Sareen, Türklerle arası en iyi siyasetçilerden biri olarak gösteriliyor.

Laz Uşağı’na sembolik açılış
TÜRKİYE’nin Kopenag Büyükelçisi Ahmet Berki Dibek’in büyükelçilik rezidansında Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez için verdiği resepsiyonda, Türk Resim sanatının önemli isimlerinden Nedret Sekban’ın “Laz Uşağı” adlı çalışmasıyla ilgili hikaye resepsiyona katılanların ilgisini çekti. Dibek, resimle ilgili olarak Görmez’e,

“Bent Wigotski adlı emekli bir büyükelçi Türkiye’de görev yaptığı sırada bu resmi satın alıyor. Ancak geçtiğimiz aylarda yeni evine bu resmi götüremeyeceğini söyleyerek bize bağışlamak istediğini iletti. Biz de resim için sembolik bir açılış töreni yapma şartıyla resmi kabul edebileceğimizi söyledik. Yakınlarda resepsiyonda küçük bir tören yapacağız” bilgisini verdi.

Dibek, eşi Ceyda Dibek ve Görmez resmin önünde hatıra fotoğrafı da çektirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!