Şen´den bombardıman

Güncelleme Tarihi:

Şen´den bombardıman
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2006 00:00

Türkiye Araştırmalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen, Baden Württemberg´deki \"İslam Testi\" uygulamasını şikayet ettiği, ancak hiçbir tepki alamadığı Avrupa Birliği Irkçılığı ve Yabancı Düşmanlığı´nı İzleme Komitesi´nin göstermelik bir kurum olduğunu söyledi.

Haberin Devamı




Prof. Dr. Faruk Şen
Almanya´nın Baden Württemberg Eyaleti´nde 1 Ocak 2006´dan bu yana, İslam Konferansı´na dahil 57 ülkeden birinden gelen Müslümanlar´a Alman vatandaşlığına geçişte yöneltilecek olan soruları Avrupa Birliği Irkçılığı ve Yabancı Düşmanlığı´nı İzleme Komitesi´ne şikayet eden Prof. Dr. Faruk Şen, komiteye ateş püskürdü.

Komitenin başında, bir dönemler Federal Hükümetin Yabancılar Danışmanı olan Liselotte Funke´nin basın sözcülüğünü yapan Beate Winkler bulunuyor.

Başkana veryansın

25 Avrupa Birliği (AB) ülkesinde ortaya çıkacak ırkçılığı izleme ve bu konuda Avrupa Birliği´ndeki tedbir alma komitesinin göstermelik bir komite olduğunu söyleyen Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Direktörü Prof. Şen, "Bu, son gelişmelerde ortaya çıkmış bulunuyor.

Bugüne kadar hiçbir şekilde cevap vermeyen ve bu konuda hiç bir girişimde bulunmayan AB Irkçılığı ve Yabancı Düşmanlığı´nı İzleme Komitesi´nin Alman başkanı, kendi yerini korumak için büyük bir olasılıkla Almanya´daki bu olaya seyirci kalıyor" dedi.

40 kişi çalışıyor

Baden Württemberg Eyaleti´ndeki "İslam Testi" uygulamasının büyük bir ayıp olduğuna dikkat çeken Faruk Şen, şöyle dedi: "Zira bu son gelişme, hem din düşmanlığı, hem de antiislamist bir hareket, hem de ırkçılığın en büyük boyutudur. Demek ki, artık böyle bir kuruma AB´nin ihtiyacı yoktur. Göstermelik olarak Avrupa Birliği´nin paralarından böyle yerlerin finanse edilmemesi gerektiğine inanıyorum ve bu konuyu Avrupa Birliği nezdinde protesto edeceğiz.




Faruk Şen\'in mektubu
Burada 40 kişi çalışıyor. Hiçbir şey yok. Bunda tedbir almazsa, başka nerede alacak? Zira bu Baden Württemberg´deki test, vicdansızlık testidir. Bundaki kararlı tutumları da bunu gösteriyor ki, hiçbir şekilde bunda geri adım atmayacaklar ve böylece antiislamist bir gelişmeye Avrupa çapında Baden Württemberg öncülüğü yapmış olacak."

Seçim öncesi

Baden Württemberg´deki politikacıların bunu eyalet seçimleri öncesinde yaptığını vurgulayan Prof. Şen, "Nedir bu biliyor musunuz? Bunu kabul etmek anlamına geliyor. Yani Baden Württemberg Eyaleti seçimden önce böyle bir yaptırım yapıyor. Bu bir ayıp. Ama bu kurum, politikacıların yaptıkları hataları düzeltmek için var.

Bunun için bu üst kurul oluşturuldu. Bütün Avrupa Birliği´ni kapsıyo bu kurulr. 40 kişi çalışıyor bu kurumda ve büyük bir bütçeleri var. Tamamıyla göstermelik bir kurum olduğu böylece ortaya çıkmış oluyor" dedi.

Zehir zemberek mektup




Dr. Beate Winkler
TAM Direktörü Prof. Şen, Avrupa Irkçılığı ve Yabancı Düşmanlığı´nı İzleme Komitesi´nin başkanı Dr. Beate Winkler´e bir mektup daha yazarak, konuyla ilgilenilmemesini protesto etti. Dr. Winkler´e zehir zemberek bir mektup yazar Prof. Şen, mektubunda şöyle dedi:

"Haftalar önce size, Baden Württemberg Eyaleti´nde Alman vatandaşlığına geçecek Müslümanlar´a dönük testle ilgili harekete geçmeniz için ricada bulunmuştum. Baden Württemberg Eyaleti İçişleri Bakanlığı´nın tutumu, benim size yazdığım mektuptan bu yana, Almanya´da en çok tartışılan konulardan biri oldu.

Ve bu konu çok tepki görmesine rağmen, maalesef aynı zamanda kabul de gördü. Hessen Eyaleti de bu arada benzer bir uygulama başlatmayı düşünüyor. Sizden ise mektubuma hiçbir tepki alamadım. Ayrıca bu ayrımcılığa karşı komitenizin bir tepki gösterdiğini de duymadım.

Böylece, Avrupa´da ırkçılığı izlemekle görevle bir dairenin, Avrupa Birliği üyesi bir ülkede böyle olayları görmezden gelmesi halinde, kendisini nasıl kabul ettireceği sorusu ortaya çıkıyor. Çalışmalarınız ve komiteniz hakkında büyük bir hayal kırıklığına uğradım."

Kardinal de karşı çıktı




Kardinal Karl Lehmann
Alman Başpiskoposlar Konferansı Başkanı Kardinal Karl Lehmann, Baden Württemberg´deki "İslam Testi"ni sert bir dille eleştirdi. "Devletin yaptığı zihniyet testleri, şimdiye kadar hiç verimli olmadı" diyen Lehmann, çoğu insanların genel olarak düşüncelerinin devlet daireleri tarafından sorgulanmasına karşı olduklarını söyledi. Lehmann, Almanya´da yaşayan milyonlarca Müslüman´ın bu soruları "toplu güvensizlik açıklaması" olarak algılayabileceklerini belirtirken, şöyle konuştu:

"Ancak tabii ki devletin, Alman vatandaşlığına geçmek isteyen insanların Anayasaya bağlı olup olmadıkları konusunda emin olma hakkı, hatta görevi var. Ancak Baden Württemberg Eyaleti´ndeki bu rehber bunun için uygun bir yol değil. Gerçekten de saklayacak bir şeyleri olanları böyle metotlarla ele geçirileceğinden şüphe duyuyorum."

İsmail EREL / FRANKFURT

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!