Fotoğraflar: Orhan GEDİK
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2015 15:12
Almanya’da Federal Hükümetin küçük ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin Lideri ve Bavyera Eyalet Başbakanı Seehofer, bir ilke imza atarken, Türklere de elini ‘kaptırdı’... Seehofer, “Biz de değişiyoruz” mesajı verdi.
Bavyera, Almanya’nın toprak olarak birinci, nüfus olarak ikinci büyük eyaleti. Ama aynı zamanda en zengin, işsizlik oranı en düşük eyaleti. BMW, Audi, MAN gibi otomotiv, optik ve bira sanayiinin merkezi. Tarımdan modern teknolojiye geçme başarısı üzerine, “Deri pantolonla dizüstü bilgisayarı kaynaştırdık” diye övünür. Bavyera benim de ikinci vatanım sayılır. Üniversiteyi orada okudum. Gazeteciliğe orada başladım. Berlin’e gelinceye kadar da orada çalıştım. Bavyera insanı ve kültürünü yakından tanıdım. Bavyeralılar düşüncesini açıkça söyleyen, samimi, cana yakın insanlardır. Tanıdıktan sonra güvenilir bir dostlukları vardır.
Yaz gecesine Münih Başkonsolosu Mesut Koç, Eğitim Bakanı Ludwig Spaenle, Bavyera hükümeti uyum sorumlusu Martin Neumeyer ve Münihli Türkler katıldı.GİZLİ BAŞKENT
Bavyera koyu muhafazakar Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) kalesi. CSU, 50 yılı aşkın bir süredir tek iktidar partisidir. CSU, sadece Bavyera’da temsil edilir ama Almanya’nın genel siyasetinde önemli bir ağırlığı vardır. Berlin’deki büyük koalisyonun küçük ortağıdır. Kendi anayasası, kendi milli marşı olan, krallık geçmişinden dolayı bir soyluluk gururu taşıyan Bavyeralılar, eyaletin başkenti Münih için “Almanya’nın gizli başkenti” derler. Almanya’nın Berlin’den değil, aslında Münih’ten yönetildiği hissini taşırlar.
Bavyera’nın iktidar partisi ve Almanya’yı gizli yönettiğine inanan CSU, yakın bir zamana kadar göçmenlere mesafeliydi. Büyük kardeşi CDU, Başbakan Merkel’le göçmenlere açılmaya başladı. CSU ise koyu muhafazakar seçmenini küstürme endişesiyle bu açılıma biraz ayak sürüdü.
İLK DÜNYA GALASI
Önceki akşam Bavyera’nın başkenti, pardon Almanya’nın gizli başkenti Münih’te Bavyera Türk Toplumu ve Türk medyasının geleneksel yaz gecesi vardı. Bavyera Eyalet Başbakanı ve CSU Genel Başkanı Horst
Seehofer, bu gecenin konuğuydu. Seehofer sözlerine “Sanıyorum, böyle bir geceye katılan ilk Bavyera Başbakanı ve ilk CSU Genel Başkanıyım. Bu bir ilk dünya galası” diye başladı.
Seehofer, gecenin açılış konuşmasını yapan Bavyera Türk Toplumu Başkanı Vural Ünlü’ye, “İyi ki, 5, 10 yıl önce söylediklerimi burda ortaya dökmediniz” diyerek hem özeleştiri yaptı hem de “Bakın biz de değişiyoruz” mesajı verdi.
Bavyera Başbakanı Horst Seehofer (solda), “Biz de değişiyoruz” mesajı verdi.Seehofer bu değişime çok güncel bir örnekle süsledi: “Benim memleketim İngolstadt Birinci Lig’e çıktı. İngolstadt’ı Birinci Lig’e kalecisi Ramazan Özcan taşıdı. Bavyera’da orkestra şefi çubuğunu Türk kökenli Avusturyalı Ramazan Özcan salladı.”
ETRAFINI KUŞATTILAR
Konuşmasından sonra Türkler, Seehofer’i ortalarına aldı. Kimi hatıra fotoğrafı çektirdi kimi selfie yaptı. Seehofer bir süre fotomodel gibi objektiften objektife pozlar verdi. Normalde konuşmasının ardından salonu terk eden Seehofer, Türklerin o insanı kuşatan sıcaklığı ve misafirperverliğine kendini teslim etti.
Yemek yedi, sohbet etti, dert dinledi. Bu yıl Türkiye’ye resmi bir ziyaret planlayan Seehofer, elini Türklere kaptırdı. Ama kendisi de konuşması ve yakınlığıyla topluluğun sempatisini kazanmış halde ayrıldı.