Güncelleme Tarihi:
Almanya’da daha önce yapılan seçimlerde Türklerin tercihi, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği ve çifte vatandaşlık ile seçme ve seçilme hakkı verilmesi konularında Türklerin taleplerine olumlu cevap veren Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller Partisi’ne yönelik oldu. Ancak uzmanlar, bu eğilimin yavaş yavaş değişmeye başladığını, muhafazakar parti Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’ne (CDU) oy veren Türklerin sayısının arttığını ve SPD’ye olan ilginin de azaldığını belirtiyor.
Yönetime 3 Türk‘ü alarak, Almanya tarihinde ilk Türk ve Müslüman Bakana Aşağı Saksonya eyaletinde yer veren Hristiyan Demokrat Birlik Partisi‘ne (CDU) yönelik Türk kökenlilerin ilgisi de arttı. Özellikle CDU’da siyaset yapan eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un ‘’İslam Almanya’ya aittir’’ sözü, Türklerin CDU’ya sempatisini artırdı.
Türk seçmenler, özellikle SPD ve Yeşiller Partisi’nin şimdiye kadar verdikleri sözlerin yerine getirilmemesinden şikayetçiler. Türklere ve Müslümanlara hakaret eden Merkez Bankası’nın eski Yönetim Kurulu Üyesi Thilo Sarrazin’in partiden ihraç edilmemesi Türklerin bu partiye olan güveni zedelediği ifade ediliyor.
Ülkede 61,8 milyon seçmenin sandık başına gideceği seçimlerde Türk asıllı seçmenlerin oranı yüzde 1 ila 1,3 arasında bulunuyor. Anketlerde, siyasetteki iki cephe arasında seçimlerin başa baş geçeceği öngörüsü, yüzde 1 civarında olan Türk asıllı seçmenlerin önemini artırıyor. Özellikle büyük şehirlerde Türklerin oranının daha da yüksek olduğu düşünüldüğünde, buralarda Türklerin oylarının kimin seçileceği konusunda daha da belirleyici olacağı belirtiliyor.
PARTİLER TÜRK KÖKENLİ ADAYLARA DA YER VERİYOR
Seçimlere katılacak partilerde Türk kökenli adayların sayısı yaklaşık 70 civarında olsa da meclise girme şansı olanların sayısı düşük görünüyor.
Türk asıllı adaylar arasında Yeşiller Partisi’nin Baden-Württemberg eyalet listesinden partinin Eşbaşkanı Cem Özdemir, Berlin eyalet listesinden Özcan Mutlu, Bavyera eyalet listesinden Ekin Deligöz, SPD’den Hamburg eyalet listesinden partinin Genel Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz, SPD’den Charlottenburg-Wilmerdorf seçim bölgesinden doğrudan adayı Ülker Radziwill, CDU Kuzey-Ren Vestfalya eyalet listesinden Cemile Giousouf, Sol Parti’den Kuzey-Ren Vestfalya eyalet listesinden Sevim Dağdelen’in gelecek yasama döneminde Federal Meclis’te yer almaları bekleniyor.
SPD’nin Berlin Kreuzberg seçim bölgesinden aday gösterdiği Cansel Kızıltepe ile Yeşiller Partisi Baden-Württemberg eyalet listesinden Danyal Beyaz da seçilme ihtimali olan Türk asıllı adaylar arasında yer alıyor.
‘’Mediendienst Integrasyon’’ adlı kuruluşun yaptığı araştırmada, Federal Meclis’te bulunan partiler ile Korsanlar Partisinin seçimlerde gösterdiği toplam göçmen kökenli adayın 106 olduğu ifade edildi. Almanya’da yaklaşık yüzde 19 oranında göçmen kökenlinin bulunduğuna dikkat çekilirken, bu partilerin gösterdiği göçmen adayların oranının sadece yüzde 4’te kalması eleştirildi.
SEÇİMLERE İLK KEZ BİR “TÜRK PARTİSİ” DE KATILIYOR
Yönetimi ve adaylar arasında büyük çoğunluğu Türklerden oluşan, genel başkanlığını Haluk Yıldız’ın yaptığı Yenilik ve Adalet için Birlik (BIG) Partisi ilk kez genel seçimlere katılıyor.
“Büyük düşün” sloganıyla seçimlerde ülkede herkesin oylarına talip olan BIG Partisi, seçimlere katılacağı Baden-Württemberg, Berlin ve Kuzey-Ren Vestfalya eyaletlerinde yoğun bir seçim kampanyası düzenliyor. BIG Partisi, bu eyaletlerde liste adaylarının dışında 6 doğrudan adayı bulunduğunu açıkladı.
Farklı kültürlerden gelen insanların oluşturduğu BIG Partisi, ülkede tüm insanlara fırsat eşitliğinin sağlanmasını, hayatın tüm alanlarında adil davranılmasını ve sosyal adaleti hedef olarak belirledi.