Seçimden sonra da Türkler'i hatırlayın

Güncelleme Tarihi:

Seçimden sonra da Türkleri hatırlayın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2009 12:00

Almanya'daki Türkler, 27 Eylül'de Almanya'da yapılacak genel seçim sonrası hangi hükümet kurulursa kurulsun göçmenlerin unutulmamasını istediler.

Haberin Devamı

ALMANYA'da 27 Eylül'de yapılacak genel seçim öncesi partiler propaganda çalışmalarına hız verirken, göçmenler de seçim sonrası kurulacak yeni hükümetin kendilerini unutmamasını talep ettiler. Alman Haber Ajansı dpa'nın Türkçe Servisi'nin yaptığı araştırmada Türkler şöyle konuştu:
Yıldıray Baştürk, Futbolcu: Almanya'da yeni kurulacak hükumetin uyum politikalarında yabancıları gözetmesini istiyorum. Bu ülkede doğup büyüyenlere çifte vatandaşlık hakkı tanınmasını istiyorum. Bir futbolcu olarak ise sporun uyum için büyük önem taşıdığının farkındayım. Entegrasyon çalışmalarında spora ilişkin teşvik programlarının arttırılması gerekiyor. Türkçe'nin öğrenilmesi gereken ilk ve en önemli yerin aile ortamı olduğunu düşünüyorum. Bununla birlikte göçmen çocukların anadilde destek görmesi gerektiğine de inanıyorum.
Hatice Akyün, Gazeteci-Yazar: Üç yaşından büyük tüm çocuklar ve özellikle göçmenlerin çocukları için yuva şartı konulmasının vakti çoktan geldi. Almancayı bilmeyen hiç bir çocuk okula başlamamalı. Almanca öğrenimi şansa bağlı olmamalı. Yeni hükumetten uyum konusunu birkaç zirve ve konferans ile yüzeysel işlememesini bekliyorum. Çalışmalar ciddiye alınmalı, somut uygulama ve yükümlülükler ile.
Mustafa Baklan, İşadamı: Orta ve küçük ölçekli işletmelere destek olmalı. Büyük sanayi kuruluşlarına arka çıktığı gibi orta ölçeklilere de destek verebilmeli. Mevcut işletmeler devam edebilmeli. Aynı zamanda vergi oranları da düşürülmeli. Fransa'da yüzde 5 olan KDV Almanya'da yüzde 19. Bununla birlikte Türkçe derslerinin Alman okullarında müfredata alınmasını istiyoruz. Türk kökenli Alman İş Adamı olarak biz doğuya açılmak zorundayız. Avrupa Birliği ülkeleri kendi arasındaki ticarette tıkanma noktasına geldi.
Recai Hallaç, Yayıncı: Çifte vatandaşlık talebim yok. Neden bu kadar önemli bu konu? Ben vatandaşlığı pek önemsemiyorum. Türk kimliğim var, Alman vatandaşlığına geçmeye üşendim doğrusu. Bu noktada yeni hükumetten böyle bir şey beklemiyorum. Hayatımızı belirleyen çok temel konuları talep ediyorum. İnsan hakları ve insan onuru başta geliyor. Doğanın tahribine son verilmesi geliyor. Ekonomik çıkarlardan bağımsız, bunları ekonomik çıkarlara kurban etmeyen, bu konuları takip edecek dürüst bir hükumet bekliyorum.
Mahir Oral, Boksör: Şimdiki hükumet daha çok büyük şirketlere destek vererek krizin etkisini azaltmaya çalışıyor. Ama Almanya ekonomisinin temelini oluşturan orta ölçekli şirketler ve orta halli vatandaşlar vergi yükü altında eziliyor. Ben oyumu vergileri düşüren ve dar gelirli vatandaşı destekleyen partiye vereceğim. Bunun haricinde okullarda göçmen kökenli çocuklara yapılan ayrımcılığa son verilmesini beklerim. Almanya'da okullardaki göçmen gençler, notları iyi olsa da uyum sınıflarına tıkanarak engellenmeye çalışılıyorlar. Yeni hükumette daha fazla göçmen kökenli politikacının yer almasını da isterim. Ancak sorunları tanıyan insanlar o sorunlara çözüm üretebilir diye düşünüyorum. Yeni kurulacak hükumet hepimize hayırlı olsun.
Recep Keskin, Avrupa Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneği Başkanı: Alman ekonomisinin canlılığı etnik pazara bağlı. Almanya'da 25 senede Türk girişimci sayısı 300'den 72 bine tırmandı. Göçmenlerin bu topluma katkısını yeni hükumet gözardı etmemeli ve çok kültürlülüğün zenginlik olduğunu bilmeli. Çifte vergilendirme konusunun da yeni hükumet tarafından acile ele alınması gerekir. Almanlar bindikleri dalı kestiler. İthalat ve ihracatına zarar verdi. Ayrıca Türk iş adamlarına yönelik vizelerin kaldırılması, Türk ürünleri önüne konulan engellerin yok edilmesi de gerekmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!