Seçim hakkı için “Türkiye Modeli”

Güncelleme Tarihi:

Seçim hakkı için “Türkiye Modeli”
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2010 10:36

Yurtdışında yaşayan 2,5 milyon Türk'ün Türkiye'deki seçimlerde oy kullanabilmesi amacıyla “Türkiye Modeli” başlığıyla bilimsel bir rapor hazırlayan UETD, yurtdışı seçim bölgesi oluşturularak, Avrupa için milletvekili kontenjanı verilmesini istedi.

Haberin Devamı

AVRUPALI Türk Demokratlar Birliği (UETD) yurtdışında yaşayan 2,5 milyon Türk'ün bulundukları ülkelerde oy kullanabilmesi için geliştirdiği “Türkiye Modeli” adlı seçim sistemi önerisini Köln'de tanıttı. Göçün 50'inci yılında Avrupalı Türkler'in halen oy kullanamamalarını “Türkiye'nin bir ayıbı” olarak nitelendiren UETD Genel Başkanı Hasan Özdağan, “Dünyadaki değişik sistemleri inceleyerek ilk kez bu konuda bilimsel bir rapor hazırladık. Türkiye'de siyasilerin desteğini gören bu modelle ülkemizin bu eksiğini gidermiş olacağız” dedi.


Özdağan, “Türkiye modeli” ile, Türkiye dışındaki seçimi internet ya da posta yoluyla gerçekleştirmenin yollarını da Türkiye'deki siyasi parti, Yüksek Seçimi Kurulu Başkanı Ali Em ve sendikalara aktarıp destek aldıklarını kaydetti. Hükümetin de bu konuda çalışmaları bulunduğuna işaret eden Özdağan, özellikle konsoloslukların oluşturduğu yurtdışı seçmen kütükleri konusunda sadece UETD'nin değil diğer sivil toplum kuruluşlarının da desteğine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Yurtdışı seçim bölgesi oluşturulsun
UETD adına araştırmayı gerçekleştiren Ruhr Üniversitesi Master öğrencisi Mehmet Emin Arıcı, Türkiye Modeli hakkında şu bilgileri verdi: “Türkiye dışında yaşayan seçmenlerin bulundukları ülkelerle sorun yaşamadan Türkiye'deki seçimlere katılabilmeleri için Cezayir, Hırvatistan, Ekvator, Portekiz, Fransa ve İtalya'nın bu konudaki uygulamalarını inceledim. Siyasi sistemi bakımından Türkiye'ye benzeyen Porkekiz'den yararlandık. Portekiz milletvekili sayısına oranla yurtdışı için bir kontenjan ayırıyor. Biz de önerimizde 2,5 milyon seçmenden yola çıkarak TBMM'de, yurtdışı seçmenler için belli bir kontenjan önerdik. Bu konun çözüme kavuşturulması TBMM'nin elinde. Partiler bir uzlaşma sağlarsa önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerde yurtdışında oy kullanılabilir.”


İzmir gibi
Türkiye dışında yaşayan 2,5 milyon seçmenin önemli bir rakam olduğuna vurgu yapan UETD Genel Sekreteri Salih Altınışık, “Bu oran İzmir seçim bölgesine eşdeğerdir. Türkiye'nin 82'inci sanal ili gibi algılanabilir. Orantısal olarak yurtdışı için 26 milletvekili kontenjanının ayrılması gerekecek. Ancak milletvekili sayısının artırılması anayasa değişikliği gerektiriyor. Türkiye'de görüştüğümüz tüm siyasi partiler yurtdışından aday göstermeye sıcak bakıyorlar. Tümü en kötü ihtimalle mevcut milletvekili sayısının içinde yurtdışından aday gösterebileceklerini açıkladılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!