Seçim bitti, koltuk kavgası başladı

Güncelleme Tarihi:

Seçim bitti, koltuk kavgası başladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2006 00:00

Rheinland-Pflaz’da seçimleri kazanarak tek başına iktidar etmeyi garantileyen Kurt Beck’in 2009 yılında yapılacak genel seçimlerde SPD’nin başbakan adayı olması önerildi.

Haberin Devamı

Almanya’nın Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz ve Saksonya Anhalt eyaletlerinde pazar günü yapılan Eyalet Meclisi seçimleri biter bitmez Sosyal Demokrat Parti’de (SPD) yeni bir personel tartışması başladı.

Rheinland-Pfalz seçimlerinden SPD’nin en güçlü parti olarak çıkarak tek başına iktidarı garantilemesi üzerine Eyalet Başbakanı Kurt Beck’in 2009 yılında yapılacak genel seçimlerde sosyal demokratların başbakan adayı olması gündeme geldi. SPD’nin önde gelen politikacıları şu ana kadar "Seçimler 2009’da.

Bu nedenle şu anda başbakan adaylığı gündemimizde yok" derken, önceki günden itibaren SPD’li bazı politikacılar, Kurt Beck’in 2009 yılında başbakan adayı olabileceğini söylemeye başladı.

Kurt Beck’e yakın çevreler, "O Rheinland-Pfalz’ı daha ileri götürmek istiyor. Ama 2009 yılında kazanma şansının büyük olduğunu görürse de böyle bir görevden kaçmaz" açıklamasında bulundular.

Böhr´e istifa çağrısı

Bild Gazetesi de, SPD Merkez Karar Yürütme Kurulu’nun (MKYK) bir üyesinin "Partinin genel başkanlığı söz konusu olduğunda Kurt Beck önceliği Matthias Platzeck’e verdi. Ama 2009’da bunun tam tersi olabilir" sözlerine yer verdi.

Öte yandan Hıristiyan Demokrat Birliği’nin (CDU) pazar günkü seçimlerde Rheinland-Pfalz’da tarihi bir yenilgi alması üzerine Eyalet Teşkilatı ve Meclis Grup Başkanı Christoph Böhr, bu görevlerinden istifa ederken, Baden-Württemberg’de aynı şekilde hezimete uğrayan Ute Vogt ise görevlerini sürdüreceğini açıkladı.

FDP’den hayır

Rheinland-Pfalz’da SPD’nin tek başına mutlak çoğunluğu sağlaması üzerine 15 yıldır Hür Demokrat Parti (FDP) ile sürdürülen ortaklık bitti.

Eyalet Başbakanı Kurt Beck, FDP’ye ortaklığın sürdürülmesi önerisinde bulunduğu halde, Liberaller, "Mutlak çoğunluğu elde eden bir parti tek başına hükümeti kurmalı" diyerek Beck’in önerisini geri çevirdiler.

Kurt Beck de "FDP seçim sonuçları ışığında bizimle haklı olarak işbirliği yapmak istemiyor. Bunu saygıyla karşılıyorum. Ama yıllardır dostane bir şekilde sürdüre geldiğimiz ilişkilerimizi bundan sonra da devam ettireceğiz" dedi.

BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!