Güncelleme Tarihi:
TEPKİLERE ALDIRMADI
Başbakanlığı döneminde çok iyi dost olduğu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önerisiyle Almanya ile Rusya arasındaki doğal gaz boru hattı Kuzey Akım projesi ve Rus enerji devi Gazprom ile Rosneft şirketlerinde görev aldı.
Tabii Almanya’nın eski başbakanının Rus şirketlerinde görev üstlenmesi tepkiyle karşılandı.
Aktif politika döneminde ‘Autokanzler’ (Otomobil Şansölyesi) olarak nitelenen ve ‘basta politikası’ (tamam, yeter, bitti) ile tanınan Schröder, SPD’lilerden de gelen tepki ve eleştirilere kulak asmadı.
“Bu benim özel yaşamım” diyerek yoluna devam etti.
Rusya Devlet Başkanı Putin’in 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya savaş açmasıyla gözler yeniden Schröder’e çevrildi.
Rus şirketlerdeki görevlerini bırakması istendi.
Schröder pek de aldırış etmeyince, partiden ihraç edilmesi istendi.
SPD Eş Başkanları Saskia Esken ile Lars Klingbeil da bu yöndeki girişimleri destekledi.
Ancak SPD Tahkim Komisyonu Schröder’in parti üyeliğinin devamına karar verdi.
PERSONEL DE İSTİFA ETTİ
Schröder, Rosneft’ten ayrıldı ama Kuzey Akım 2 projesindeki görevini bırakmadı.
Bunun üzerine ‘eski başbakanların fahri görevlerini yerine getirmeleri’ için kendisine de verilen Federal Meclis’e ait binalardan birindeki bürosu iptal edildi.
Bürosunda çalışan elemanlar da istifa edip görevi bıraktı.
Tabii Schröder bürosunun iptal edilmesi üzerine Federal Meclis’i mahkemeye verdi.
*
İşte 80’inci doğum günüyle Schröder yine gündeme geldi.
2014 yılında Schröder’in 70’inci doğum gününde başkent Berlin’deki Sanat Müzesi’nde (Kunstmuseum) parti veren SPD, bu sefer uzak durmayı yeğledi.
Bırakın parti vermeyi, SPD liderleri, Schröder’in 27 Nisan’da Berlin’de vermeyi planladığı doğum günü partisine katılmayacaklarını ilan ettiler.
Neyse ki; Schröder’in Rus şirketlerle olan bağını sürdürmesine bozulduğu için geçen yıl doğum gününü tebrik etmeyen Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, bu yıl tutum değiştirerek cumhurbaşkanlığının resmi antetli kağıdına yazdığı kutlama mesajını gönderdi.
Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanlığı döneminde Schröder’in ‘özel danışmanı’ olarak görev yapan Steinmeier, bir yerde ‘küskün değilim’ sinyali verdi.
Başbakan Olaf Scholz da bir kutlama mesajı gönderdi.
GABRIEL ÖVGÜ YAĞDIRDI
Her ne kadar Gerhard Schröder, partisinin tutumunu umursamaz bir tavır sergilese de bu durumdan rahatsız olan SPD’liler de var.
Bir dönemler SPD Genel Başkanı, Federal Çevre, Doğa Koruma ve Nükleer Güvenlik Bakanı, Federal Ekonomi Bakanı ve Federal Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Sigmar Gabriel, Schröder’in Putin’e yakınlığını eleştirirken, “Schröder 1990’lı yıllarda derin uykuya dalan SPD’yi uykudan uyandırdı, SPD’yi yeniden ayağa kaldırdı” diye övgüler yağdırdı.
Almanya’nın Irak’taki savaşa girmesini engellediğini ve ‘Gündem 2010’ politikasıyla ekonomik olarak Almanya’yı yeniden canlandırdığını hatırlattı.
“Şayet Rusya Devlet Başkanı Putin’e yakın olmasaydı, bugün Schröder için ne kadar çok övgü konuşması yapan olurdu” dedi.
Hannover Anakent Belediye eski Başkanı Herbert Schmalstieg, “Gerhard Schröder, Almanya Başbakanı olarak tarih yazdı. O olmasaydı ülkemizin ne hale geleceğini, nasıl olacağını kimse bilmiyor” diyerek, Schröder’i dışlayanlara ateş püskürdü.
Yıllarca onunla birlikte Almanya’da sosyal adaletin gerçekleşmesi için politika yapan Schmalstieg, Schröder’in dışlanmasının çok büyük bir hata olduğunu söyledi.
“Schröder’e haksızlık yapılıyor” dedi.
*
Evet...
Putin, Ukrayna’da bir ‘savaş suçu’ işlemektedir.
Bu savaşın ve suçsuz günahsız insanların öldürülmesinin savunulacak hiçbir yönü yoktur.
Olmamalıdır da...
Ama “Putin dostu” diye, bu ülkenin kaderini ve geleceğini 7 yıl boyunca şekillendiren Gerhard Schröder’e de haksızlık yapılmamalıdır.