Scholz, Grönland açıklamalarına tepki gösterdi

Güncelleme Tarihi:

Scholz, Grönland açıklamalarına tepki gösterdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2025 11:20

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump’ın Grönland ve Avrupa güvenliğiyle ilgili açıklamalarına tepki gösterdi.

Haberin Devamı

BERLİN’de düzenlediği basın açıklamasında Trump’ın söylemlerine uluslararası sınırların dokunulmazlığı ilkesini hatırlatarak tepki veren Scholz, “Sınırlar zorla değiştirilemez. Bu, barış düzenimizin temel taşlarından biridir” dedi. Scholz, Avrupa’nın NATO ve güvenlik konularında bir arada durması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Sınırların dokunulmazlığı ilkesi, ister doğuda ister batıda olsun, her ülke için geçerlidir. İster küçük bir ülke ister çok güçlü bir devlet olsun, her devlet buna uymak zorundadır. Bu, Batı değerlerinin temel unsurudur. NATO savunmamızın en önemli aracıdır ve transatlantik ilişkinin temel direğidir. Avrupa’daki güvenlik durumu öngörülebilir gelecekte oldukça gergin olacak. Buna kararlı bir şekilde cevap verilmesi gerekir. Ortaklarımızla yakın koordinasyon içerisinde savunma yeteneğimizi güçlendireceğiz. NATO’da tam olarak bunun için düzenlenmiş bir prosedür var. Detaylı bir tehdit analizine dayanarak gerekli askeri yetenekler çok hassas bir şekilde belirleniyor ve ardından tüm ittifak ortaklarıyla görüşülüyor. Bu konularda birlikte olmamız ve birlikte hareket etmemiz önemli.”
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot ise Trump’ın açıklamalarının ardından Avrupa ülkelerinin askeri açıdan daha güçlü bir yapı oluşturması gerektiğini vurguladı. Barrot, bir röportajda “ABD’nin Grönland’a askeri olarak müdahale edeceğini düşünmüyorum” dese de Trump’ın sözlerini ciddiye almak gerektiğini ifade etti.

Haberin Devamı

SAVUNMA HARCAMALARI BASKISI
Trump, daha önce yaptığı açıklamalarda Danimarka’ya bağlı Grönland’a ilgi duyduğunu belirtmiş ve Panama Kanalı veya Grönland üzerinde kontrol sağlamak için askeri gücün bir seçenek olduğunu ifade etmişti. Mar-a-Lago’daki bir basın toplantısında yaptığı bu çıkış, Avrupa ülkelerinde rahatsızlık yarattı. Trump’ın Avrupa ile ilgili tek çıkışı Grönland olmadı. Teknoloji milyarderi Elon Musk ile birlikte, NATO üyesi ülkelerden savunma harcamalarını önemli ölçüde artırmalarını talep etti. Trump, NATO ülkelerinin gayrisafi yurtiçi hasılalarının (GSYİH) yüzde 2 yerine yüzde 5’ini savunma bütçesine ayırmaları gerektiğini savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!