Güncelleme Tarihi:
Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble, Terörle Mücadele Yasası´nda yapılması planlanan değişiklikleri açıkladı. Konuyla ilgili Alman Süddeutsche Zeitung Gazetesi´ne bir demeç veren Schaeuble Terörle Mücadele Yasası´nın tamamen sertleştirileceği işaretini verdi. Schaeuble yeni yasayla "tehlikeli" kişilerin herhangi bir suçu olmasa bile yargılanabilmesinin yolunu açacaklarını söyledi.
Caydırıcı amaç
Ayrıca yeni yasada güvenlik hapsi ile gözaltı hapsini hapis cezasına çevirmeyi öngördüklerini vurgulayan Federal İçişleri Bakanı Schaeuble, bu konuda yürürlükte olan yasanın yeterli olmadığını savundu. Mevcut yasaya göre terör zanlılarının mahkum edilebilmesi için bir terör örgütüne üyeliklerinin ispatlanmış olması gerekiyor.
Ancak yeni getirilmek istenen yasa terör örgütlerine sempati duyan kişileri bile terör zanlısı olarak cezalandırmayı hedefliyor. Bakan Schaeuble, terörle mücadele yasasının sertleşmesinin caydırıcı amaç taşıdığını vurguladı.
Nasıl belirlenecek?
Bir suç işlemiş olmasına rağmen kişinin nasıl tehlikeli olduğunun yeni yasada belirleneceğini söyleyen Bakan Schaeuble bunu nasıl belirleyeceklerini ise şöyle anlattı: "İnsanların tehlikeli olup olmadıkları, sergiledikleri davranışlarla kendini gösterir.
Böyle durumlarda uygulanacak cezai takip caydırıcı öneme sahip."
Bakan Schaeuble ayrıca yeni Terörle Mücadele Yasası´nda, Almanya dışındaki terörist kamplarında eğitim görmenin suç unsuru sayılacağını vurguladı.
İçişleri Bakanı Schaeuble, yeni yasayla terörist zanlılarını sınır dışı etmek yerine ülkede cezaevinde tutmayı hedeflediklerini söyledi. Bakan Schaeuble, "Terörist şüphesiyle sınırdışı edilen yabancılar gittikleri ülkelerde terör faaliyetlerine devam ediyorlar.
Güvenlik sorununu, bu sorunu yaratan kişileri ülke dışına itmekle çözümlenemez" dedi. Yeni yasa değişikliği ile Alman ordusunun iç güvenlik için de görev yapabilmesi sağlanacak. Yeni yasanın Almanya’da yapılacak 2006 Dünya Kupası’ndan önce onaylanması hedefleniyor.
Bu durumda yeni yasayla stadyum ve hava alanları gibi önemli kamu alanlarının güvenliğini Polis Teşkilatı yerine Alman ordusu sağlayacak. İçişleri Bakanı Sch?uble’nin yasa tasarısı kendi partisi CDU’dan destek gördü.
Tasarıyı gerekli bir gelişme olarak değerlendiren CDU milletvekilleri, hukuk devletinin belli durumlarda özgürlüklerin kısıtlanmasına imkan tanıdığını belirttiler.
Schaeuble´ye tepki
Hür Demokrat Parti (FDP), Yeşiller ve Sol Parti, Federal Dışişleri Bakanı Schaeuble’nin CIA’nin işkence altında ifade almış olabileceği kapısını açık bırakması ve suçları saptanamayanlar hakkında dava açılmasına imkan kılınması yönündeki açıklamasına tepki gösterdiler.
Yeşiller Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Hans-Christian Ströbele, "işkence tabudur. İşkence yoluyla alınan ifadeler ve elde edilen bilgiler değerlendirilmemelidir" derken, bunun Alman Güvenlik Birimleri ev Alman adalet makamları için de geçerli olması gerektiğini söyledi.
Sol Parti milletvekili Petra Pau ise Schaeuble’yi işkence konusunda "kırmızı çizgi"yi aşmakla suçladı. FDP’li Max Stadler de Bakan Schaeuble’nin bu yöndeki açıklamasıyla çok ileri gittiğini belirtirken, "Bilgi elde etmek de teröre karşı mücadele de hukuk devleti ilkeleri içinde olmalı" dedi.
Işık KOCAMAN / MÜNİH