Güncelleme Tarihi:
Sinema oyuncusu esi Nur Surer ile birlikte Ankara’ya gelen Sarp Kuray, Ankara Sanat Tiyatrosu’nda, arkadaşları ve yakınlarıyla vedalaştı. Düzenlediği basın toplantısında, hukuk mücadelesine cezaevinde devam etme kararı aldığını belirten Sarp Kuray, devrimci hareketin birikimine sahip çıkması gerektiğini söyledi. Kuray, “Ben bunun içinde bir zerreyim, haksızlığa uğradım. Hepinizden özür dilerim, çünkü uzun seneler sessiz durdum. Bana yakışmadı esasında. Keşke sizlerle daha önceki senelerde kucaklaşmış olsaydım. Bunu bir hata olarak kabul ediyorum” dedi.
Bu davada sadece kendisinin yargılandığını ileri süren Sarp Kuray, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dikkatinizi çekerim; Anayasayı ihlal eden tek kişilik bir ordu. Karşımda koskoca 600 bin kişilik bir ordu ve 300 bin kişilik bir polis gücü var. Benim niyetimi herkes bilir de gücüm yetmez. Benim niyetim belli artık, ikinci kez Anayasayı ihlalden yargılanıyorum. Başka davalar yok hayatımda 1971’de de bundan yargılandım. Burda maalesef 15 sene tek kişiyi yargıladılar. Bir taraftan arkamdan laf ettiler, mafya olduğum, şu oldu diye, derin devlet diye. Ve, bu 15 sene içerisinde ben adım attıkca da onlar cezayı büyütteler. Bu Türkiye devrimci hareketine zaten uyguladıkları bir metotdur.”
Sarp Kuray, bütün 68 birikimini 78 birikimini saygıyla selamladığını kaydederken, “Şunu biliniz ki, hapisaneye gidişim, yaptığım siyasi tercihin bir sonucudur. Türkiye devrimci birikimi için giriyorum oraya. Kaç yaşında çıkarsam da çıkayım, devrimci çıkacağım, çıkamasam da hep yüreğim sizinle birlikte olacak” dedi.
Sarp Kuray daha sonra, yakınları ve arkadaşlarına tek tek sarılarak tiyatronun önünde bekleyen sivil polis aracıyla Ankara Sincan F Tipi Cezaevi’ne teslim olmaya gitti. Kuray’ı arkadaşları alkışlarla uğurladı.
7 YIL CEZAEVİNDE YATACAK
Sarp Kuray, 16 Haziran Örgütü’nün lideri olmak ve 30 ayrı eylemin talimatını vermek gerekçesiyle ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış, Yargıtay 9. Daiiresi de Kasım 2008 de bu kararı onamıştı.
Sarp Kuray’a TCK’nın cebir ve şiddet kullanarak Anayasa’nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçunu düzenleyen 146/1 maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmişti. Dava, 1993 sonunda başlayıp 2008’in Kasım ayına kadar sürdü.
İnfaz Kanunu gereğince Kuray, Yargıtay tarafından onanan muebbet ağır hapis cezasının karşılığı olan 20 yıl hapis cezasının 1/2’sini, yani 10 yılını yatmış olacak. Ancak, 12 Mart ve 12 Eylül döneminde de yaklaşık 3 yıl cezaevinde kalan Sarp Kuray, 7 yıl cezaevinde kaldıktan sonra 71 yaşında serbest kalacak.