Şapka ve deri pantolon

Güncelleme Tarihi:

Şapka ve deri pantolon
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2012 00:00

Bu akşam Aachen'de ünlü oyuncu Ottfried Fischer'e "Orden Wider den Tierischen Ernst" adlı karnaval nişanı verilecek. Daha önce aynı nişana layık görülenler listesinde Guido Westerwelle, Prenses Gloria von Thurn und Taxis ve Johannes Rau gibi isimler de yer alıyor.

Haberin Devamı

Bu bağlamda 2005 yılını severek hatırlıyorum. ARD'de yayınlanan karnaval etkinliğinde o zamanlar Avrupa Parlamentosu Milletvekili arkadaşım Cem Özdemir ile beraber sahne aldık. Rollerimizi değişmiştik. Milyonlarca seyirci beni bir Türk ve Cem'i de şapka ve deri pantolonlu bir Alman olarak izledi. Seyirciler bizi en iyi gösteriler arasına seçti. O zamanlar bana birisi kısa bir süre sonra Almanya'nın ilk Uyum Bakanı olacağımı söyleseydi inanmazdım. Ardından o günkü kareler medyada çokça gösterildi.

Heyecan verici bir söylenti: Türkiye, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahibi ülke için favori aday olarak gösteriliyor. Türkiye böyle bir yarışmaya daha ev sahipliği yapmamış. Büyük misafirperverliği ve coşkulu futbol taraftarlarıyla Türkiye’nin bu kez seçilmesi için şans diliyorum. Türkiye’deki bir Avrupa Şampiyonası'nda bulunmak beni şimdiden heyecanladırıyor. Ve bazıları 2020 Olimpiyatlar hayalini kuruyor. Türkiye'yi bekleyen süper bir spor yılı. Almanya şans diliyor. Ama ondan önce Polonya ve Ukrayna'daki Avrupa Şampiyonası var. Ve Almanya Türkiye'den Özil ve arkadaşları için destek bekliyor.

Bu hafta ilk defa "Almanya" filminin DVD'sini izledim. Kısa bir süre önce sinemalardaydı. Senaryosunu Nesrin ve Yasemin Şamdereli'nin yazdığı film kendi aile öykülerine dayanıyor. Oldukça neşeli ve bir yandan da duygusal olan film doğu ve batı arasında kültür ve nesil farklılıklarını anlatıyor. Film DVD'de de olsa izlenmeye değer. Türklerin Almanya'ya göçünün çok güzel bir öyküsü.

"Ren nehri Boğaz'ın neresine dökülüyor? Bizim orada!". Köln'deki Friedrich Graf von Westphalen isimli bir hukuk bürosu bu sözlerin yer aldığı ilanda, Türkiye'yi "Geleceğin Güçlü Ülkesi" ve "Ekonomisi en hızlı büyüyen ülke" olarak tanımlıyor. Aynı zamanda başka hukuk büroları da Türkiye'yi "Orta Doğu, Orta Asya, Arap yarımadası ve Avrupa arasındaki yön verici" olarak görüyor. Toplumun da önyargılardan arınmış bakışı modern Türkiye'de olsa güzel olur.

Haftaya yine Uyum Zirvesi var. Başbakanlıkta yapılan zirvenin geleneksel hale gelmesi çok iyi. Mercator Vakfı'nın Genel Müdürü Bernhard Lorentz orada bir konuşma yapacak. Kendisi zirveden sonra İstanbul'da Sabancı Üniversitesi ile beraber kurdukları İstanbul Policy Center'in açılışına katılacak. Türk-Alman ilişkilerine değer katacak önemli bir girişim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!