Sanıklıktan ‘özür’ yemeğine

Güncelleme Tarihi:

Sanıklıktan ‘özür’ yemeğine
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2013 11:38

NSU’nun Köln’de düzenlediği saldırının bir numaralı sanığı olarak gözaltına alınan emekli Yarbay Talat Türkoğlu, Merkel’in yemeğine katıldı. Türkoğlu, kendisini nasıl savunduğunu anlatınca Merkel’in kahkahalarını tutamadığını söyledi.

Haberin Devamı

Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı terör hücresinin Almanya’da 8 Türkün ölümünün yanı sıra, Köln kentinde meydana gelen iki patlamadan da sorumlu olduğu yaklaşık iki yıl önce ortaya çıkarılmıştı. 2004 yılında Köln’de Türklerin yoğun olarak yaşadığı ve Türklere ait çok sayıda işyerinin bulunduğu Keup caddesindeki bir kuaförün önünde çivi doldurulmuş gaz tüpünün saatli bombayla patlatılması sırasında 22 kişi yaralanmış, dükkanlar büyük hasar görmüştü. Emekli Yarbay Talat Türkoğlu da saldırı anında tesadüfen oradaydı. Türkoğlu, Almanya’ya Berlin’de yaşayan ağabeyini tatil amaçlı ziyarete gitmişti. Köln’de bir restorana gideceklerdi. Türk esnafın yoğun olduğu bir caddede arabalarını park ettiler.

AĞABEYİ YARALANDI, KENDİ TUTUKLANDI
Restorana doğru yöneldikleri sırada büyük bir gürültü koptu. Bomba, Türkoğlu’nun ifadesiyle 6 metre ötesinde patlamıştı. İyi bir askeri eğitim aldığı için kendini hemen yere attı. Yere düşmenin etkisiyle üstü başı yırtıldı. Ancak ağabeyi çivilerden dolayı yaralanmıştı. Türkoğlu’nu da gözaltına aldılar. Hem asker, hem de kimyagerdi. Böyle olunca olayda bir numaralı şüpheli konumuna yükseldi, polis tarafından günlerce sorgulandı. Sonunda polisin ikna olması üzerine, çağrıldığında gelmek üzere serbest bırakıldı ve Türkiye’ye dönmesine izin verildi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DEN TEK AİLE
Olayın üzerinde dokuz yıl geçti. Haziran ayı sonunda konsolosluk aracılığıyla Almanya Başbakanı Angela Merkel’den davet aldılar. Berlin’de Başbakanlık sarayında beraber yemek yediler. 1 Temmuz’da gerçekleşen yemek, Neo-Nazi teröründen zarar gören Türk aileler için ‘özür ve dostluk’ yemeği olarak verilmişti. Türkoğlu ve eşi Türkiye’den davet edilen tek aileydi. Merkel tarafından son derece iyi ağırlandıklarını, Alman hükümetinin neonazi davalarından kendilerine bir ders çıkardığını gördüklerini anlatan Türkoğlu, basına kapalı, kimseye duyurulmadan verilen yemeğinin ayrıntılarını paylaştı:

RESİMLERİ BASINA VERMEYİN
“Sayın Merkel’in davetine eşimle katıldık, çok da memnun olduk. Bizi son derece güzel ağırladılar. İstediğimiz kadar fotoğraf çektik. Bunlar basına yansımadı. Bayan Merkel’le çektirdiğimiz fotoğrafları da basına vermememizi özellikle rica ettiler bizden. Çünkü içlerinde Almanya’da yaşayan Türk aileler vardı. Ve hedef olabilirlerdi. Ben Sayın Merkel’e söyledim. “Siz hiç bomba yapıp, bir yere koyup, karşısına geçip patlamasını bekler misiniz?” diye. Hem de ayakta ve yaralanıyoruz. Merkel, kahkahalarla güldü, ‘Dünyanın her yerinde polis böyledir. En saçma fikri bile değerlendirmek zorunda’ dedi. Dava Münih’te devam ediyor. 16 Ekim 2013’te ben de yeniden Almanya’da tanık olarak ifade vereceğim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!