Sandıklar kapanmadan oyunuzu kullanın

Güncelleme Tarihi:

Sandıklar kapanmadan oyunuzu kullanın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2015 00:06

Yurt dışına getirilen sandıklar, pazar günü saat 19.00’da kapanıyor. Gümrüklerdeki sandıklara ise 7 Haziran akşamına kadar, 24 saat boyunca oy atılabilecek.

Haberin Devamı

Yurt dışına getirilen sandıklara cuma gününe kadar 735 bin oy atıldı. Oyların 652 bini yurtdışındaki temsilciliklerde kurulan sandıklarda, 84 bini de gümrüklerde kurulan sandıklarda kullanıldı.

Yurt dışında yaşayan 2 milyon 867 bin 658 kayıtlı seçmen 54 ülkede kurulan 112 sandığa pazar günü saat 19.00’a kadar oylarını atacak. Pazar gününe kadar oy kullanamayan seçmenler, dilerlerse gümrük kapılarında 7 Haziran’a kadar oy verebilecek. Gümrüklerde seçim 24 saat boyunca devam ediyor.

ORAN DÜŞÜK KALDI

İlk kez geçen yıl 10 Ağustos’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşadıkları ülkelerde oy kullanan yurtdışı seçmenleri, bu yıl ikinci kez sandık başına gitti. Cumhurbaşkanlığı seçimine oranla bu kez sandıklara daha fazla ilgi gösteren seçmenlerin oranı yine de istenilen düzeye ulaşmadı. Cuma gününe kadar yurtdışındaki seçmenlerin yüzde 25.6’sı oylarını kullandı.

Yurt dışında yaklaşık 1 milyon 400 bin ile en çok seçmen Almanya’da bulunuyor. Almanya’da 13 bölgede kurulan sandıklara 401 bin oy atıldı.Avrupa’da kullanılan oylar kiralanan uçaklarla Türkiye’ye taşınacak.

PARTİLER KATILIMDAN MEMNUN KALMADI

Seçimlere katılan dört büyük partinin Berlin Seçim bölgesindeki sorumluları seçmenlerin düşük katılımından şikayetçi oldu:

Sandıklar kapanmadan oyunuzu kullanın

AK Parti Temsilcisi Ömer Bülent Sever: “Vatandaşlar seçime gitmeye alışık değil. Katılımın düşük olmasında bu unsurun da etkili olduğunu düşünüyorum.”

Sandıklar kapanmadan oyunuzu kullanın

CHP temsilcisi Sonay Ataç: “Oy kullanmak için her türlü koşullar sağlandığı halde seçmenlerin ilgisi maalesef düşük kaldı.”

Sandıklar kapanmadan oyunuzu kullanın

MHP Temsilcisi Hamza Türk: “Benim beklentim katılımın yüzde 50’yi bulacağı yöndeydi. Ancak bu orana ulaşılmayacak.”

Sandıklar kapanmadan oyunuzu kullanın

HDP Temsilcisi Hilmi Kaya Turan: “Oy kullananların büyük bölümü birinci ve ikinci kuşak. Gençlerin katılımı çok düşük. Bu da Almanya’da yaşayan Türkiyelilerin Türkiye politikasıyla çok da fazla ilgilenmediğini gösteriyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!