Sandık başvurumu niye kabul etmedi

Güncelleme Tarihi:

Sandık başvurumu niye kabul etmedi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2014 12:08

Haberin Devamı

1986’da Türkiye’de 657 sayılı kanuna tabi devlet memuru olarak göreve başladım. 18 ay askerlikten sonra 1 yıl daha görev yaptıktan sonra 1990’da istifa ederek aile birleşimi yolu ile Almanya’ya geldim. 1993’ten bu yana da çalışıyorum. 2004’te Türk vatandaşlığından çıkıp Alman vatandaşlığına geçtim. 2011’de SGK’ya yaptığı borçlanma müracaatıma verilen yanıtta Türk vatandaşlığından çıktığım için Emekli Sandığı’na borçlanmamın mümkün olmadığı belirtiliyor. Alman vatandaşlığından çıksam oturma izni almada zorlanacağım. Benim Türkiye’den emekli olmam için ne yapmam lazım? İtirazım kabul edilirse kaç Euro ödemem gerekiyor ve kaç yaşında emekli olabilirim? Emrullah Yayla – Köln

EMEKLİ Sandığı Kanunu uyarınca, Türk vatandaşı olmayanlar emekli olamıyordu. Ancak bu durum, Ekim 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile değişti. Artık Emekli Sandığı da, Türk vatandaşı olmayanların emekliliğini iptal edemiyor. Yurtdışı borçlanmada ise önemli olan, kişinin başvuru sırasında ve borçlandığı sürelerde Türk vatandaşlığına haiz olmasıdır.

Emekli Sandığı’na yeniden müracaat etmenizi öneriyorum. Buna rağmen ret cevabı gelirse, iş mahkemesine gidip, davayı kazanabilirsiniz. Bu konuda Yargıtay’ın da verdiği örnek kararlar var. Bunlardan biri olan, Yargıtay 10. Hukuk Dairesi’nin verdiği 2008/18641 Esas ve 2009/13146 Sayılı 14.07.2009 tarihli kararını emsal gösterebilirsiniz.
Emekli Sandığı’ndan emekli olmak için 25 yılı tamamlayacak şekilde borçlanmanız gerekiyor. İtiraz yoluna girmeden ve daha az ödemeyle emekli olmak istiyorsanız, Türkiye’ye gittiğiniz bir dönemde, SSK’ya tabi bir işkolunda bir kaç hafta çalışmanızı öneriyorum. Böylelikle borçlanacağınız yurtdışı süreleriniz Emekli Sandığı yerine SSK’da değerlendirilir ki, bu durumda daha az ödeme yaparak da emekli olabilirsiniz. 5.375 gün emekli olmanız için yeterli olacaktır. Sandığa tabi çalıştığınız gün sayısını bundan çıkarırsanız ortaya çıkacak olan eksik günleriniz için günlüğüne 12.10 TL ödemek koşuluyla 49 yaşında emekli olabilirsiniz.

Türk vatandaşı olarak çalıştığınız süreler yetmiyor

Doğum tarihim 29.10.1970. 1986’da Türkiye’ye döndüm ve SSK’ya ilk giriş tarihim 1.8.1987. SSK’ya 308 gün prim ödemişliğim ve ayrıca 18 ay askerlik dönemim bulunuyor. 1.9.1994’te tekrar Almanya’ya döndüm ve bu tarihten bu yana çalışıyorum. 30.4.2003’te Alman vatandaşlığına geçtim. Mavi Kartım var. Borçlanarak emekli olabilir miyim? Alman vatandaşlığına geçmeden önceki zamanım yeterli mi, yoksa tekrar Türk vatandaşlığına geçmem gerekiyor mu? Ne kadar para yatırmalıyım? Kaç yaşında emekli olurum ve aylık olarak ne bağlanır? Levent Gönen

EMEKLİ olmak için 50 yaş ve 5.375 gün şartlarına tabisiniz. Askerliğinizi de borçlanırsanız, eksik gün sayınız 4.527 olarak tespit edilecektir. Almanya’da Türk vatandaşı olarak yaklaşık 9 yıl 7 aylık çalışmışlığınız var, bu da en fazla 3.660 gün yapar. Bu durumda, Almanya’da Türk vatandaşı olarak çalıştığınız süreleriniz yurtdışı borçlanması için yeterli olmayacaktır.
Yani 3.660 gün için 44.286 TL yatırmak suretiyle yurtdışı borçlanması yapsanız dahi yine de 867 gün (bu da 2 yıl, 4 ay ve 7 gün yapar) eksik süreniz çıkacaktır.
Bu süreyi tamamlamak için ya ilerde bu süre kadar Türkiye’de sigortalı bir işte çalışabilir veya Türkiye’ye döndükten sonra isteğe bağlı sigorta primi yatırabilirsiniz. Arzu ederseniz, Türk vatandaşlığına geçip, bu süre kadar yurtdışında çalışıp ikinci bir borçlanmayla eksik sürenizi de tamamlayabilirsiniz.
Ancak o zaman, bu yılın sonuna kadar geçerli olan 12.10 TL’lik günlük borçlanma miktarı üzerinden değil, ikinci borçlanmayı yapacağınız tarihte geçerli olacak günlük miktar üzerinden borçlanmanız gerekecektir.

Tedavilerimi Alman sigortası karşılar mı

Eşim 1980’den beri sigortalı çalışıyor. İki doğum yaptı. İkinci çocuktan sonra annelik izni kullandı. 2007 senesinde Türkiye’de emeklilik parasını yatırdı. Almanya’da hala çalışıyor. Kendisi Türkiye’den emekli olup Almanya’da kalmak ve Alman sağlık sigortası üzerinden tedavilerini yaptırmak istiyor. Bunun için ne yapması lazım? Eyüp Öksüz

EŞİNİZ yurtdışı borçlanma yaparak yaş ve gün şartlarını doldurmak suretiyle emekli olmaya hak kazandıysa, Almanya’daki sigortalı işini sonlandırdığı takdirde Türkiye’den aylık bağlattırabilir. İlerde Almanya’dan da yaş haddinden veya maluliyetten dolayı emekli olması halinde, Türkiye’den de emekli olsa dahi, Almanya’da ikamet ettiği sürece Alman Emeklilik Sigortası üzerinden sağlık tedavileri karşılanır. Ancak işten ayrılıp aile sigortası üzerinden sigortalı olursa durum değişir. Çünkü bu durumda, Türkiye’den emekli olması dikkate alınarak, kendisi eşinin üzerinden kayıtlı olduğu aidatsız aile sigortasından çıkartılır. Almanya’da ikamet ederse, buradaki sağlık harcamaları, ya SGK tarafından verilecek T/A 21 formu üzerinden karşılanacaktır ya da Almanya’da isteğe bağlı sağlık sigortası üyesi (freiwillige Versicherung) olacak.

Fransa’daki günlerimle emekli olabilir miyim

Doğum tarihim 12.12.1963. Sigorta girişim 1982. Türkiye’de 2.025 günüm var. 2000 yılından beri Fransa’da yaşıyorum. Nasıl emekli olabilirim? Buradaki günlerimle Türkiye’de emekli olabilir miyim? Mustafa Alkan – Fransa

EĞER Türkiye’de 23.5.1982’den önce sigortalı işe girdiyseniz, 46 yaş ve 5.075 gün, daha sonra işe başladıysanız 47 yaş 5.150 gün şartlarına tabi olursunuz. Sigorta başlangıç tarihinize göre, eksik günlerinizi kendiniz de kolayca hesaplayabilirsiniz. Bu da 3.050 ya da 3.125 gün yapar. Bu gün sayınızı günlük 12,10 TL ile çarparsanız, yatırmanız gereken borcunuzu ortaya çıkar. Fransa’da 2000 yılından bu yana geçen 14 yıllık çalışma süreniz, fazlasıyla yeterli. Yurtdışı sürenizden en fazla 9 yılı borçlanmanız yeterli olacaktır.

21 gün sigortalı çalışan ev kadını nasıl emekli olur

Merhaba bir yakınım için size sorum olacak. Kendisi 29.07.1970 doğumlu bir ev hanımı ve 1987’den beri Almanya’da yaşıyor. 2013’te Türkiye’de 21 gün sigortalı olarak çalıştı. Kendisi ne zaman emekli olabilir, ne kadar ödemesi gerekir? Şerif Özdemir

YAKININIZ olan kadının, Türkiye’den hemen emekli olmak istiyorsa, 20 yıl (7.200 gün) yurtdışı borçlanması yapması gerekiyor. Bunun için de kendisine 87.120 TL tutarında borç tahakkuk ettirilecektir. Türkiye’de 21 gün sigortalı çalışması, kendisine 4/a sigorta kolundan, eski adıyla SSK’den emekli olmasını sağlayacaktır. Çünkü yurtdışında ev kadını olarak geçen 7.200 gününü bu kuruma borçlanabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!