Güncelleme Tarihi:
Seçimlere yüzde 45 oranında katılım gösteren Avrupa'daki seçmenlerin yaşadığı en önemli sıkıntı, oy kullanma merkezlerinin fiziksel açıdan yetersiz ve uzakta bulunması oldu.
Bremen'de yaşayan Turan Akpınar oy kullanabilmek için Bremen'den 120 km yol uzaklıktaki Hannover'e gitme zorunda kalındığını belirterek, "Uzun mesafe seçmenin sandığa gitmesini engelliyor. Genelde ilk kuşak insanlarımız etkilenmiş durumda. Biz esnaflar olarak, iş yerimizi kapatıp gidemiyoruz. Hafta sonları da oluşan yığılmalar nedeniyle oy kullanmak bir hayli zor oluyor. Bir sandığın Bremen'de açılması çok iyi olur. Böylece katılım oranı da daha artar" diye konuştu.
Pınar Nebil de demokratik hakkını kullanamamanın üzüntüsünü yaşadığını ifade ederek, "Çalışan insanların uzak mesafede bulunan sandıklara gitmesi çok zor oluyor. İş gününde gidemezdim. Halbuki Bremen’de bu imkan olsaydı mutlaka oyumu kullanırdım” dedi.
OTURDUĞUM YERE UZAKTI
Oy verme merkezi yaşadığı yere uzak olduğu için oy kullanamadığını söyleyen Sezer Çiftçi ise, "Benim oturduğum bölgeye sandık uzaktı. Türkiye gibi her yerde olsaydı kullanırdım. Uzak mesafe nedeniyle oyumu kullanamadım" dedi.
Belçika'nın başkenti Brüksel'de ise en çok öne çıkan zorluk sandıkların misyon binasının içine kurulması oldu.
Brüksel Başkonsolosu Ali Barış Ulusoy, seçim sandıklarının başkonsolosluk binasında kurulduğuna işaret ederek, "Esasen bizi en çok zorlayan husus, buradaki seçimde sandık alanının misyon binamızda kurulması oldu. Binamız bir günde binlerce kişiyi ağırlayabilmek için elverişli bir bina değil. Maalesef bunlardan kaynaklanan sıkıntılar yaşadık. Seçmenler biraz mağdur oldular" dedi.
SANDIK SAYISI ARTTIRILMALI
AK Parti Yurtdışı SKM Başkanı Mustafa Yeneroğlu da yurt dışında oy kullanma merkezlerinin azlığı ve binaların yetersiz kalmasının seçmenleri olumsuz etkilediğini bu nedenle bu gibi sıkıntıların bir daha ki seçimlerde yaşanmaması için gerekli çalışmaları başlattıklarını belirtti.
Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Süleyman Çelik de oy verme merkezlerinde sandıkların yetersiz olduğunun görüldüğünü ve bunun ortadan kalkması için sandık sayılarının arttırılması gerektiğini kaydetti.
CHP Belçika Birliği Başkanı Zuhal Kayhan da konsolosluk binasında oy verme işleminde yaşanan sıkıntıyı dile getirdi.
Türkiye'nin Londra Başkonsolosu Emirhan Yorulmazlar da yeni dönemde yapılacak seçim kanununda ya da diğer değişikliklerde yurt dışındaki seçimlerin göz önüne alınmasının gerekliliğini vurguladı.
Yurt dışı seçim bölgesi olmalı
Avrupa'daki Türk seçmenin seçimlere katılımın daha fazla olabilmesi için başta oy verme merkez sayısının artırılmasını isteyen seçmenler yurt dışının seçim bölgesi yapılarak kendi milletvekillerini seçmelerine imkan tanınmasını istiyor.
Yaklaşık 55 yıl önce Avrupa'ya göç eden Türkler Türkiye'deki seçimler için ancak geçen yıl oy verme hakkına kavuştuktan sonra gelecek seçimlerde seçilme hakkı da istiyor.
Mektupla oy kullanılması
Önümüzdeki dönemde mektupla ya da internet üzerinden oy kullanımı yöntemlerinin devreye girme ihtimaliyle yurt dışında daha kolay oy kullanılabileceğini ifade eden Londra Başkonsolosu Yorulmazlar, "Yurt dışı seçiminin pratiği, Türkiye'deki gibi tek tek oy kullanmaktan ziyade, yıl içerisinde geniş zamanda oy kullanılabilecek bir sistemle olabilir" dedi.
Mektupla veya elektronik oy kullanma husus daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından yoruma bırakılmadan ret edildiğini vurgulayan Yeneroğlu da bu kararın dikkate alarak revize edilmesinin gerektiğini ve AK Parti olarak yurt dışındaki seçmen ve seçimlerle ilgili gerekli tüm düzenlemeler için çalışmaları başlattıklarını sözlerine ekledi.