Güncelleme Tarihi:
Hamburg Eyaleti Kültür Bakanı Barbara Kisseler, konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, sözkonusu uygulamanın sanatçıların yaratıcılıklarını sergilemesi açısından önemli bir fırsat olduğunu belirterek, "Bu karar, sanatçıların yaratıcılığını teşvik etmek ve onlara cazip bir ortam sağlamak açısından önemli bir sinyal. Hamburg’da yaşamak ve burada çalışmalarını sürdürmek isteyen sanatçılara, Hamburg’a kapıların açılması için önemli bir adım olacak" ifadesini kullandı.
AB üyesi olmayan ülkelerden gelecek sanatçılara Hamburg’a geldiklerinde kültür ortamlarına uyum sağlamaları ve kendi ilişkilerini kurmaları için 1 yıl süre tanınacak. Bugüne kadar geçerli olan uygulamaya göre, sanatçıların, Hamburg’a gelmeden önce Almanya’da kurdukları iş bağlantılarını ya da geldikleri ülkede bir iş yerinde çalıştıklarını ispatlaması gerekiyordu.
Yeni uygulama ile sanatçıların sanat alanında meslek eğitimi gördüğünü ve sanatçı olarak faaliyette bulunduğunu gösteren çalışmaları belgelemeleri, ikamet izni için yeterli olabilecek. Yabancılar Dairesi artık sanatçıların yıllık kazancını kontrol etmeyecek. İkamet izni için başka bir kişi de sanatçılar için kefil olabilecek. Açıklamada, konu ile ilgili olarak "www.hamburg.de/eza/service" adlı internet adresi üzerinden ayrıntılı bilgi alınabileceği kaydedildi.
Hamburg’da yaşayan ressam Hüseyin Varol, bir sanatçı olarak kararı olumlu bulduğunu belirterek, "Türkiye’den çok sayıda sanatçı arkadaşlarımın Hamburg’a gelmesinden dolayı mutluluk duyarım. Sanatsal ve kültürel alanda ortak faaliyetlerde bulunuruz. Karşılıklı fikir alış verişi açısından da uygulamayı pozitif görüyorum" dedi.
Türk sanat müziği söyleyen İtalyan asıllı Alman şarkıcı Mario Rispo da, Türkiye’den çok sayıda sanatçının ya vize engeline takıldığını ya da büyük zorluklar yaşadığını, bu nedenle Türkiye’ye döndüğünü belirterek, Hamburg’un kapılarını yabancı sanatçılara açmasında yeni Kültür Bakanı’nın etkili olduğuna inandığını söyledi.
Hamburg’da yeni uygulamayla hukuki anlamda büyük bir değişiklik yapılmadığını savunan avukat Mülayim Hüseyin ise kararı kısmen olumlu bulduğunu belirterek, "Bugüne kadar sanatçılara yabancılar daireleri tarafından ikamet izni verilirken, sanatçının yıllık kazancı sıkı bir biçimde kontrol edilmekteydi. Yıllık kazancına bakılarak, sanatçıya ikamet verme zorunluluğu vardı. Dolayısıyla sanatçının geçimini sürdürebilmesi için yeterli geliri olması gerekiyordu. Yeni uygulama ile bu ortadan kalkmış olacak. Sözkonusu bu uygulama ile ayrıca herhangi bir kişi sanatçıya kefil olabilecek ya da bir işletmeden alınan serbest çalışma sözleşmesi ikamet izni alınabilmesi için yeterli olabilecek. Ayrıca sanatçı, sahip olduğu mal varlığı ile geçimini kendisinin sürdürebileceğini ilgili dairelere beyan edecek. İkamet izni alabilmek için kişinin kendi yaşamını temin altına alması gerektiği zaten Yabancılar Yasasının 5. maddesinde yer almakta. Dolayısıyla kısmi bir kolaylaştırma getirilmiş oldu" dedi.
Hamburg’da yaşamını sürdürmek isteyen bir sanatçının yeni uygulamaya göre, burada iş yaptığı sürece kalabileceğini ifade eden Hüseyin, bugüne kadar olan uygulamada sanatçının, daha Hamburg’a gelmeden önce herhangi bir iş yerinde çalıştığını ya da iş bağlantısı olduğunu ispatlaması zorunluluğunun bulunmuş olduğuna işaret etti.