Güncelleme Tarihi:
Samsun’un Tekkeköy ilçesinde kurulu, 400 işçinin çalıştığı Eti Bakır İşletmeleri’nde 30 metre yüksekliğinde, 100 metre enindeki amonyak tankının montajından sonra sıra kapağına geldi. 300 ton ağırlığındaki kapak, vinçle tanka yerleştirilmek istendi. Ancak vincin halatı ağırlığa dayanamadı ve koptu. Tonlarca ağırlığındaki kapak, işçilerin üzerine düştü. Dün saat 14.30’daki kazada işçiler Hüseyin Bayrak, Güven Demirel, Sadık Kurultay, Hüsamettin Taşsümer ve Fatih Açıkel hayatını kaybetti. 1’i ağır 11 işçi yaralandı. Fabrikaya çok sayıda ambulans, arama kurtarma ekipleri ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Demir yığınları arasında başka işçi olup olmadığı araştırıldı. Zaman zaman sessiz kalarak enkaz alanında dinleme yapan ekipler, arama kurtarma köpeklerinden de yararlandı. İşçiler de listeden yoklama yaparak kayıpları belirlemeye çalıştı. Kazanın ardından Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.
7 GÖZALTI, 3 KİŞİ ARANIYOR
Eti Bakır Samsun İşletme Müdürü, taşeron firma yetkilisi, kontrol görevlisi ve vinç operatörünün de aralarında bulunduğu 7 kişi gözaltına alındı. 3 kişi hakkında ise yakalama kararı çıkarıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da soruşturma başlattı. İşçi sağlığı ve iş güvenliği uzmanlarından oluşan 4 kişilik heyet inceleme yaptı.
Türk Kızılayı’ndan 6 uzman, ihtiyaç ve durum tespiti yapmak üzere olay yerine geldi.
GEREKEN NEYSE YAPACAĞIZ
2007 yılında özelleştirilen Eti Bakır’ı işleten Cengiz Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, çok üzgün olduklarını belirterek, “İşi daha önce de çalıştığımız çok tecrübeli bir müteahhit firmaya vermiştik. Tedbirsizlik var mı yok mu inceletiyoruz. Çok üzüldük ama ölümler olduktan sonra ne desek boş. Tüm işçiler sigortalıydı. Kapağın kaynak montaj çalışması yapılıyordu. Gereken neyse yapacağız” diye konuştu.
KİMLİKLERİ BELLİ OLDU Kaza sonrası işçiler için yoklama yapıldı.
Olayda hayatını kaybedenlerin Fatih Açıkel, Sadık Kuruçay, Hüsamettin Taşsümer, Hüseyin Bayrak ve Güven Demirer olduğu tespit edildi. Cesetlerin, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldığı bildirildi.
Samsun'daki çeşitli hastanelerde tedavi altına alınan yaralıların ise Ali Başkaya, Yüksel Demir, Ali Bayraktar, Erdinç Demirer, Şükrü Demirer, Engin Gür, Mehmet Çomat, Mustafa Eren, Tayfun Mumcu, Hakan Temiz ve Fevzi Taştümer olduğu belirlendi.
TAŞERONUN TAŞERONU
Türk Metal Sendikası Samsun Şube Başkanı Orhan Demir kaza ile ilgili korkunç bir iddia ortaya attı. Sendika Başkanı içerideki işçilerden edindiği bilgiye göre olayın şöyle gerçekleştiğini anlattı:
Demir, “Tankın üst kapağı yerleştirilmeye çalışılırken kapağı kaldırmak için kullanılan kancaların takıldığı puntalar kopmuş. Kapak aşağıda çalışan 30 taşeron işçinin üzerine düşmüş” dedi.
Demir, bu işin yapımı için Cengiz Holding'in 7–8 ay önce bir ihale açtığını ve Çelkom firmasının kazandığını ancak firmanın da Samsun'lu küçük bir firma olan Hüseyin Bozkır isimli başka bir taşerona verildiğini açıkladı. Ölen işçilerin de Hüseyin Bozkır'in işçileri olduğunu anlatan Demir, "işi yetiştirmek için hızlı ve güvencesiz çalışıyorlarmış çünkü 25 Kasım'a kadar bu amanoyk tankı yapıl işinin tamamlanması gerekiyormuş" dedi.
Türk Metal Sendikası Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak ise Türk Metal'in sendika olarak Eti Bakır'da örgütlenmeye çalıştıkları ancak bu nedenle 2 1 işçinin işten atıldığını belirterek 8 aydır Eti Bakır önünde eylem yaptıklarını vurguladı. Kavlak, "Eğer orada sendika olsaydı böyle bir kaza meydana gelmezdi çünkü sendikanın olduğu yerde iş güvenliği sorunu olmaz, işi yetiştirme adına uzun çalışma güvencesiz çalışma gerçekleşmez" dedi.
SAMSUN'DA BAKIR FABRİKASINDA ÇATI ÇÖKTÜ
İLK BULGULAR ‘İHMAL’ DİYOR
Samsun’da meydana gelen kazada ilk inceleme, tedbirsizlik ihtimalini kuvvetlendiriyor. Kaza üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı inceleme başlattı. Samsun Grup Başkanı ve üç müfettiş olay yerine giderek incelemelere başladı. Konuyu yakından takip eden bakanlık yetkilileri ilk izlenimlerin ‘tedbirsizlik’ şeklinde olduğunu belirttiler.
Yetkililer 300 ton ağırlığında 20 metre çapında kapağın amonyak işçilerin üzerine düştüğünü söyledi. Eti Bakır’ın 2007 yılında özelleştirildiği ve Cengiz Holding tarafından işletildiği öğrenildi.
ETİ BAKIR İŞLETMELERİ
Karadeniz Bölgesindeki bakır cevheri yataklarının değerlendirilip, Blister bakır üretmek amacı ile Samsun ilinin doğusunda Tekkeköy İlçesi’nde bakır işletmeleri kurulmuştur. 23 Ocak 1973 günü fırının ateşlenmesiyle izabe tesisleri, 1975 yılında ise sülfürik asit üretim tesislerinin kullanımı başlamıştır. Özelleştirme kapsamında 12.04.2004 tarihinde devir alınan tesis, Blister Bakır ve Sülfürik Asit üretimine Cengiz Holding bünyesinde, Eti Bakır A.Ş. adı altında devam etmektedir. Ülkemizin cevherden bakır elde eden tek fabrikası konumundaki Eti Bakır A.Ş. Samsun İşletmesi, günün teknolojik şartlarına uyum sağlayabilmek ve uluslar arası piyasalarda rekabet edebilmek amacı ile devamlı olarak yatırımlar yapmakta, ülke ve özellikle Samsun ekonomisine ciddi oranlarda katkı sağlanmaktadır.