Şampiyon binici, yanlış teşhis kurbanı

Güncelleme Tarihi:

Şampiyon binici, yanlış teşhis kurbanı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2013 16:47

Danimarka’da rahim kanseri olan 27 yaşındaki şampiyon binici Tina Mariussen, iki kez yapılan kontrollerde alınan provalar yanlış teşhis edilince hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Hukuk fakültesi öğrencisi olan şampiyon binici öldükten sonra hatayı kabul eden hastane, genç kızın ailesine 4,1 milyon kron (560 bin Euro) tazminat ödedi. Rahim kanseri olduğu öldükten sonra anlaşılan Tina Mariussen’in anne ve babası, kadınları doktorların sık sık yaptıkları muayenelere güvenmemeleri konusunda uyardılar. Sağlık sistemi için 25-65 yaş arası kadınların rahim kanseri provasına çağrılması üzerine kendi isteği ile iki yıl üst üste Odense Üniversite Hastanesi'ne giden Tina Mariussen’e provaların iyi netice verdiği ve kanser olmadığı bildirildi. Ancak genç kız ikinci kontrolden kısa bir süre sonra hayatını kaybetti. Yapılan otopsi ölüm nedeninin rahim kanseri olduğunu gösterdi.

DOKTORLARIN HER SÖYLEDİĞİ DOĞRU DEĞİL

Kızlarının ölümü üzerine Hasta Şikayet Kurumu'na müracaat eden aile doktorlar hakkında şikayetçi oldu. Kurul ve Hasta Ombudsman’ı aileyi haklı bularak 4,1 milyon kron tazminat ödenmesine karar verdi. Suzanne ve Kjeld Mariussen, aldıkları tazminatın kızlarını geri getirmeyeceğini ancak ileriye dönük kanser hastalarına yardımda kullanabileceklerini belirterek, kontrole giden kadınların doktorların her söylediğine inanmamalarını istediler. Kanserle Mücadele Derneği'nden İben Holten, yapılan kontrollerde yüzde 5 ile 10 arasında yanılma rizikosu olduğunu belirterek, bazı durumlarda kanseri tespit etmenin oldukça güç olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!