Sahte baron Türkler'i dolandırdı

Güncelleme Tarihi:

Sahte baron Türkleri dolandırdı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2008 10:15

Almanya'da kendisini "Baron" olarak tanıtan bir Alman, aralarında Türkler'in de bulunduğu çok sayıda kişiyi 50 milyon Euro dolandırdı. Güvenlik güçleri "Sahte Baron'un" villasına baskın düzenleyerek mal varlığına el koydu. Ancak paranın büyük bölümü kayıp.

Haberin Devamı

Almanya son yılların en büyük "Emlak vurgunu" ile çalkalanıyor. Aralarında Türkler'in de bulunduğu çok sayıda kişi, kendisini "Baron" veya "Kont" olarak tanıtan Alman'ın tuzağına düştüler. Geçtiğimiz yıllarda sahte hisse senedi dağıtarak yüzde 17'e varan yüksek faiz vaad eden 61 yaşındaki kişi, bu yöntemle 50 milyon Euro topladı. Almanya'nın Saarland Eyaleti'ne bağlı Mettlach'taki villasından işlerini yöneten kişi, güvenlik güçlerinin düzenledği baskınla gözaltına alındı.

Mallarına haciz geldi

Facha semtindeki baskında yetkililer, lüks otomobiller, mücevher ve antika eşyalarla birlikte "Wolfgang Graf von Spens" adını kullanan kişinin villasına da el koydular. Saarbrücken savcılığı, sahte baronu para yıkama ve dolandırıcılıkla suçluyor. Cezaevine konan kişinin para toplama yöntemi ise ilginç. Verilen bilgiye göre sahte baron önce Almanya'nın doğu eyaletlerinden toplam fiyatı 5 milyon Euro'yu geçmeyen ucuz emlak satın aldı. Bunlara ufak çapta yatırım yaptı.

Daha sonra bir şirket kuran Alman, borsaya girdiğini söyleyip hisse senetlerine yüzde 17'ye varan faiz vaad etti. Güvence olarak ise satın aldığı ve olduğundan daha yüksek değerde gösterdiği emlakları sundu. Bu sayede 50 milyon Euro topladı. Ancak yapılan incelemede hisse senetlerinin hiçbir borsada kayıtlı olmadığı ve işlerin yurtdışındaki şirketler üzerinden yapıldığı ortaya çıktı.

Para nerede?

Sadece 10 milyon Euro'nun emlağa yatırıldığı, geriye kalan 40 milyon Euro'nun ise kayıp olduğu bildirildi. Yetkililer "Kendisini baron olarak tanıtan kişinin kayıp parayı malvarlığına kaydırdığı ve yine emlağa yatırım yaptığı tahmin ediliyor. Ancak paraya ulaşmak şuan için çok zor görünüyor" dediler. Alman'ın paranın bir kısmını kendi ve ailesinin son derece lüks yaşamı için kullandığı da tespit edildi.

Güvenlik güçleri villanın yanı sıra Saarland, Rheinlad Pfalz eyaletlerinde ve Lüksemburg'da da baskınlar düzenlediler. Bunların sahte baronun kullandığı şirket ve hisse senetlerini bastırdığı bir matbaa olduğu açıklandı.

Dolandırılanlar utanıyor

Alman yetkililer, sahte baronun tuzağına düşenlerin çeşitli ülkelerde olduğunu açıkladılar. Verilen bilgiye göre 130 mağdur Almanya, Türkiye, Belçika, Fransa ve Lüksemburg'da. Ancak bunlar sadece ortaya çıkanlar. Bir de utandıkları için parasını kaptırdığını söylemeyenler var. Bu nedenle mağdur sayısının daha yüksek olduğunu tahmin ediliyor. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!