Güncelleme Tarihi:
Almanya'nın Berlin kentinde yaşayan Türk doktor Cemil Özçelik ve ekibindeki Dr. Christian Geier özellikle sporcular ve gençlerde görülen ani kalp durmasına MPL adındaki gendeki mutasyonun yol açtığını bilimsel olarak ispat ettiler.
Yaklaşık 10 yıllık bir araştırmanın sonucunda bu sonuca ulaştıklarını belirten Dr. Özçelik 'Hipertrofik kardiomiyopati -aşırı kalp kası kalınlaşması- dediğimiz bu hastalık son derece sinsi bir şekilde yürüyor. Kalp ya da tansiyon rahatsızlığı göstermiyor. Kalp duvarının kalınlaşmasından kaynaklanan hastalık ani ölümle sonuçlanıyor. Hastalığa, aileden gelen genetik mutasyonun -gen yapısındaki eksiklik, bozukluk- yol açtığını ispat ettik. Ailede benzer ölümler dikkate alınıp bize başvurulursa bu tür ölümleri kısmen önleyebilir, ya da riskini azlatabiliriz' diye konuştu.
Semtom yok
Kalp duvarının kalınlaşmasının tansiyon ya da dolaşım bozukluğu gibi bir çok nedenle ortaya çıkmasına rağmen bu hastalıkta benzer semtomlara rastlanmadığını belirten Dr. Özçelik, 'Yaptığımız araştırmada bu tür ölümlerde kişi kalp ve damar hastalıklarına yönelik olarak bir rahatsızlık yaşamamış. Yani, kalp şikayeti olmamış ama ani kalp durmasından ölmüş. Nitekim sahada ölen futbolcularla ya da diğer branşlardaki sporcularda yaptığımız araştırmalar, bize gösterdi ki bu insanlar hiç kalp hastalıkları sorunları yaşamamışlar ve bu nedenle doktora başvurmamışlar" dedi.
Ailede varsa dikkat
Almanya'da yaşayan 56 kişilik bir ailede benzeri ölümlerin artması üzerine Dr. Christian Geier ile beraber araştırmalarını bu yönde yoğunlaştırdıklarını belirten Dr Özçelik, şunları söyledi:'2003 yılında rastladığımız bu bulguları ekibimizle şimdi kesinleştirdik. Şimdi ailesinde benzer ölümler yaşayanlar kendilerine çok dikkat etmeli ve doktora başvurmalılar. Farklı bir tedavi uygulanmalı. Ölümleri durduracak yüzde 100 bir önlem şimdilik yok. Fakat nedeni bulmak, çare bulmak için ilk adımdır. Ancak defibilatör -Gögüs derisine yerleştirilen minik şok cihazı- bu tür ani ölüm riskini en aza indirebilir ve mevcut ilaçlarla en aza indirebiliriz."