Sağlıklı olanlar oruç tutabilir

Güncelleme Tarihi:

Sağlıklı olanlar oruç tutabilir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2010 13:01

Ramazan ayı dolayısıyla Hamburg Din Hizmetleri Ataşesi Doç. Dr. Ömer Yılmaz, “Dinimize göre oruç, İslam’ın beş temel esasından biri olup, akıllı ve ergenlik çağına gelmiş, mukim ve sağlıklı kadın ve erkek her mümine farzdır” dedi.


RAMAZAN
ayının yaklaşması nedeniyle bir açıklama yapan Hamburg Din Hizmetleri Ataşesi Doç. Dr. Ömer Yılmaz 10 Ağustos'ta ilk sahur ve teravih namazının kılınacağını ve 11 Ağustos Çarşamba günü oruç tutulmaya başlanacağına hatırlattı. Vatandaşlarımızın diyanet takvimlerindeki imsak ve iftar vakitlerine gönül rahatlığıyla uyabileceklerini belirten Doç. Dr. Yılmaz, şunları söyledi: "Dinimize göre oruç, İslam’ın beş temel esasından biri olup, akıllı ve ergenlik çağına gelmiş, mukim yolculukta bulunmayan ve sağlıklı kadın ve erkek her mümine farzdır. Dinimizde ibadetlerin yerine getirilmesinde zorlama olmadığı bir gerçektir.”

Orucu bozan ve bozmayan hususlar

Doç. Dr. Ömer Yılmaz, orucu bozan ve bozmayan hususları ise şöyle sıraladı: "Oruçlu iken iğne yaptırmak zorunda olanlar, tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler; bununla oruçları bozulmaz. Ancak, oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptırmak, serum ve kan almakla oruç bozulur. Eğer imkan varsa iğnenin iftardan sonra yapılması tavsiye olunur. Anjiyo ve biyopsi, astım hastalarının oksijen spreyi, kalp hastalarının dil altına koydukları hap, parfüm veya kolonya sürünmek, koklamak, diş fırçalamak, oruçlu bir kimsenin morfinli veya morfinsiz olarak dişlerini tedavi ettirmesi veya çektirmesi orucu bozmaz“ dedi.
Doç. Dr. Yılmaz, "Ancak tedavi esnasında, kan veya tedavide kullanılan maddelerden herhangi bir şeyin yutulması orucu bozar. Göz, kulak ve burna takılan ilaç, eğer mideye ulaşmıyorsa orucu bozmaz. Doktorların verdiği bilgiye göre, genelde bu tür ilaçların mideye ulaşmadan yok olduğu belirtilmektedir. Hergün hap kullanmak zorunda olan hastalar ise oruç tutmayıp iyileşirlerse bunu kaza ederler“ dedi.

Fitre günlük 10 Euro

Ataşe, Doç. Dr. Yılmaz, "Bütün bu sayılan mazerete sahip olan kimseler, bu özürleri sona erince tutamadıkları oruçları kaza ederler. Oruç tutmaya güç yetiremiyen bu kişiler fitre vermek zorundadırlar. Fitre geçen yıl olduğu gibi bu yıl da en az 10 Euro olduğu belirlenmiştir. Ramazan orucuna akşamdan niyet edilebilir. Uyuyakalıp sahura kalkamayanlar bir şey yiyip içmemek şartıyla öğle ezanına bir saat kalıncaya kadar oruçlarına niyet edebilirler“ dedi.

Yılmaz oruca engel durumları şöyle sıraladı:

1-Yolculuk
2- Oruç tuttuğu zaman, hastalığının artmasından veya uzamasından endişe eden kimseler
3- Hamile ve ve çocuk emziren kadınlar
4- Oruç tutamayacak kadar yaşlı olan kimseler,
5- Açlıktan veya susuzluktan dolayı beden ve ruh sağlığının ciddi derecede bozulması tehlikesi ile karşı karşıya kalanlar
6- Zor ve meşakkatli bir işte çalışmak zorunda olan kişiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!